Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Veleposlanica Kraljevine Norveške posjetila HCR

13.09.2006

Veleposlanica Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj nj. e. Elisabeth Walaas i prvi tajnik Veleposlanstva Rasmus Gedde Dahl sastali su se u Hrvatskom centru za razminiranje s ravnateljem Otom Jungwirthom i pomoćnikom ravnatelja Miljenkom Vahtarićem. Tijekom sastanka razgovarali su o budućim projektima potpore protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj. Veleposlanica je posjetila i međunarodne i nevladine organizacije koje djeluju na području Siska, a sastala se i s predstavnicima vlasti.
Dugoročna plodonosna suradnja Hrvatskog centra za razminiranje i Kraljevine Norveške rezultirala je projektom pod nazivom Cromac Scan Center, donacijom vrijednom 2,6 milijuna eura. U projektu su korištena zadnja dostignuća najnovijih tehnologija. Temelj projekta je omogućiti HCR-u prikupljanje podataka s originalnih zemljovida (iz vremena Domovinskog rata) velikog formata. Nakon svečanog otvaranja Scan Centra u ožujka prošle godine, počelo je skeniranje ranije spomenutih zemljovida, te je do sada skenirano oko 4000 listova vojnih i drugih zemljovida. Nakon instaliranja softvera krenulo se s postupkom georeferenciranja, a krajem ljeta 2005. godine isporučen je i softver za vektorizaciju. Skener HCR-a koristi i Državna geodetska uprava, čiji zaposlenici u drugoj smjeni skeniraju katastarske planove. Svim tim aktivnostima nije završena plodonosna suradnja između HCR-a i Kraljevine Norveške već je ista i proširena.


Krajem 2005. godine od Norveške strane odobreno je proširenje temeljnog projekta koje u sebi sadrži nekoliko odvojenih dijelova koji teže istom cilju, a to je što kvalitetnije i preciznije definiranje minski sumnjivog prostora (MSP-a) u Republici Hrvatskoj i uklanjanje istog. Jedan dio nove donacije Kraljevine Norveške je poboljšanje rezultata skeniranja ugradnjom vakuum ploče na sam skener kako bi se kvalitetnije skeniralo karte u lošem fizičkom stanju (stare i zgužvane karte). Drugi dio nove donacije je softversko rješenje praćenja cjelokupnog procesa u Odsjeku za skeniranje što će utjecati i na kvalitetu i brzinu ukupnog rada Odsjeka. Treći i možda najvrjedniji dio odnosi se na izradu digitalnog ortofota u boji u mjerilu 1:2000 za sva minski sumnjiva područja u Republici Hrvatskoj. Taj dio nije vezan samo na definiranje MSP-a već i na sve ostale aktivnosti na tom prostoru. Do kraja godine planirano je dovršenje svih navedenih aktivnosti.
Ovim projektom nije dovršena donacija Kraljevine Norveške koja je voljna i dalje davati podršku HCR-u u kome je prepoznala ravnopravnog partnera i vodeću instituciju humanitarnog razminiranja u svijetu.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO