Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Održana radionica na temu kreiranja baze podataka MIS-a u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska - Hrvatska

20.07.2012

U okviru projekta razminiranja hrvatsko-mađarske granice pod nazivom: «Rehabilitation of land mine contaminated sites in the Drava-Danube area» (Obnova minski zagađenih površina na području Drave i Dunava), financiranog sredstvima Europske unije u okviru IPA prekograničnog programa Mađarska-Hrvatska, u Bikalu, Mađarska u razdoblju od 16. do 18. srpnja 2012. godine održana je radionica pod nazivom „Kreiranje baze podataka minsko informacijskog sustava“.
Radionicu su organizirali mađarski projektni partneri s ciljem što lakšeg definiranja minski sumnjivog prostora sa mađarske strane granice kako bi se što brže moglo započeti s radovima razminiranja definiranog prostora.
Ispred Hrvatskog centra za razminiranje nazočni su bili g. Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja, gđa. Nataša Mateša Matekovć, načelnica te g. Marinko Tomšić i g. Tomislav Janić, djelatnici Podružnice HCR-a u Osijeku, a ispred Policijske uprave županije Baranya, zapovjednik granične policije pokrajine Baranya i voditelj jedinice projektnog partnera g. György Bózsing i njegov zamjenik g. Ádám Kálmar.

Korisnici navedenog Projekta su Hrvatski centar za razminiranje kao glavni korisnik i Policijska uprava županije Baranya (Baranja Megyei Rendőr-főkapitányság) kao projektni partner s mađarske strane. Ukupna vrijednost Projekta iznosi 3,5 milijuna € od kojih je za hrvatsku stranu na raspolaganju preko 1,8 milijuna €. Sredstva će se utrošiti za razminiranje područja u općinama Draž i Donji Miholjac u Osječko-baranjskoj županiji koje graniče s Republikom Mađarskom. Realizacija ovog Projekta od velike je važnosti za lokalno stanovništvo s obje strane granice te preduvjet za razvoj gospodarstva u tom dijelu Republike Hrvatske. Projekt će trajati 2 godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO