Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Karlovcu otkriven spomenik zahvale za pomoć u razminiranju

20.09.2006

U utorak, 19.9.2006. godine u Preradovićevoj ulici u Karlovcu otkriven je spomenik za međunarodnu solidarnost koji je zaokružio jednu od niza akcija međunarodnih institucija koje pridonose razminiranju Republike Hrvatske. Akcija «Karlovac bez mina» započela je 2000. g.
na inicijativu Rotary kluba Karlovac, Rotary kluba Wien Nordost, Rotary kluba San Rafćl, Rotary District 1910, Rotary International, Vlade Republike Austrije i drugih donatora. Prikupljena sredstava iz donacija udvostručila je Vlada SAD-a, a Republika Hrvatska priključila se ovoj inicijativi tako da je sveukupni iznos i ona udvostručila. U posljednjih pet godina na području Grada Karlovca, zahvaljujući međunarodnim donacijama u iznosu od 42,5 milijuna kuna, ukupno je razminirano 4.286.821 m2 unutar 35 projekata razminiranja ili pretraživanja minski sumnjivog prostora, odnosno uklonjeno je 59 minskih polja u kojima je pronađeno i uništeno 678 protupješačkih, 39 protuoklopnih mina i 21.405 neekspodiranih ubojnih sredstava.


Cjelokupna svečanost započela je u Maloj vijećnici Grada Karlovca gdje su domaćini iskazali zahvalnost na velikoj financijskoj potpori osiguranoj od strane rotarijanaca, Vlade SAD-a, Vlade Republike Austrije, državnog proračuna Republike Hrvatske i drugih donatora.
Župan Ivica Horvat uručio je poduzetniku Martinu Esslu, članu RC Wien Nordost, kristalnu vazu s ugraviranim županijskim grbom i pisanim priznanjem. Krešimir Laškarin, predsjednik RC Karlovac, darovao je posebnu plaketu za razminiranje Lynn austrijskim rotarijanskim aktivistima Haraldu Bollmannu, Martinu Uhligu i Reinhardu Huberu u znak zahvalnosti za veliki doprinos razminiranju Grada Karlovca.
Okupljenima ispred spomenika obratili su se Krešimir Veble, član Rotary kluba Karlovac zadužen za razminiranje gradskog područja, koji je istaknuo da je u akciji «Karlovac bez mina» sudjelovalo desetak tisuća ljudi iz zemlje i inozemstva, zatim gradonačelnik Grada Karlovca Miro Škrgatić i župan Karlovačke županije Ivica Horvat, koji je pozvao da se projekt nastavi u obliku «Županija bez mina», američki veleposlanik Robert Bradtke, koordinator za razvojnu kooperaciju austrijskog veleposlanstva Michćl Weiner, ravnatelj HCR-a Oto Jungwirth i predstavnica ITF-a Marija Plesec-Pongrac.
Spomenik leptira odlivenog u bronci, prema ideji akademskog slikara Danijela Butale, otkrili
su gradonačelnik i župan.
Nakon svečanog otkrivanja spomenika uzvanici su posjetili mjesto Brođani gdje su mogli vidjeti koliko znači ova akcija žiteljima ovoga mjesta koje je bilo na samoj crti ratnih djelovanja i na čijem području je bio posijan veliki broj minskih sredstava. Okupljenom skupu obratio se predsjednik mjesnog odbora Željko Grubač koji je, uz zahvalu svima što su sudjelovali u akciji, istaknuo kako je akcijom razminiranja područja Brođani živnulo gospodarstvo, a ponajprije poljoprivreda. Tako su na razminiranim područjima zasađene poljoprivredne kulture kao što su jagode i maline, a pokrenut je i uzgoj puževa.
Predstojnik Podružnice Karlovac HCR-a Damir Stojković istaknuo je da na području Grada Karlovca postoji još oko 4,9 km2 minski sumnjivog područja. Minski sumnjiva područja se uglavnom odnose na šumske površine, odnosno šumu Žorovica, koja je smještena ispod Popović brda uz Kupu, zatim Mekušjanski lug i šume između sela Kablara i Slunjske Selnice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO