Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Izaslanstvo Fonda ITF – Enhancing Human Security u Zagrebu

07.09.2012

Izaslanstvo International Trust Funda iz Slovenije danas se sastalo s ravnateljicom Vladinog Ureda za razminiranje Dijanom Pleština te v.d. ravnateljem Hrvatskog centra za razminiranje Miljenkom Vahtarićem.
Direktor ITF-a Dorijan Maršič podsjetio je na dosadašnju odličnu suradnju Fonda i Republike Hrvatske na području protuminskog djelovanja. Napomenuo je da je Fond, kao ustanova za upravljanje projektima vezanim uz protuminsko djelovanje te tim putem distribuiranje sredstava iz donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država te drugih zemalja, poput Savezne Republike Njemačke, proširio svoje djelovanje s regije na humanitarne projekte od opće koristi u svijetu. Pridodavši nazivEnhancing Human Securitynazivu Fonda, Vlada Republike Slovenije nastoji doprinijeti programima pomoći zemalja s problemima post-ratnih posljedica. Zbog toga će ITF i nadalje biti prisutan u protuminskom djelovanju, ali će se orijentirati i projektima usmjerenim održivom razvoju i očuvanju mira u zemljama i zajednicama izvan ovih prostora.
Upoznao je okupljene o planovima do kraja ove i za slijedeću fiskalnu godinu, osvrnuvši se na smanjenje donacija za Republiku Hrvatsku. U pregledu otvorenih projekata, Dijana Pleština i Dorijan Maršič osvrnuli su se na projekt kastavskih školaraca „7 kuna za sigurnu igru“, kojim su se prikupljala sredstva za razminiranje minski sumnjivog prostora naselja Novoselije u Lici. Taj projekt i prikupljenih 80.000 kuna ITF je odlučio poduprijeti i naglasiti njegovu važnost pa će dodavanjem svojih sredstava na taj iznos omogućiti realizaciju cijelog projekta razminiranja minski sumnjivog prostora u Novoselijama od oko 50.000 m2.
Tijekom sastanka, kojem su prisustvovali i Nikica Maul iz Ureda Vlade za razminiranje te Sabina Beber Boštjančić i Marija Plesec Pongrac iz ITF-a, analizirano je trenutno stanje zajedničkih projekata te su dogovoreni daljnji koraci u nadolazećem razdoblju.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO