Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Donatorska Grupa za podršku protuminskom djelovanju u posjeti Hrvatskom centru za razminiranje

21.05.2003

Od 20. do 21. svibnja 2003. godine, Hrvatski centar za razminiranje je bio domaćin Grupi za podršku protuminskom djelovanju (Mine Action Support Group – MASG) koja je ovih dana u posjeti zemljama jugoistočne Europe koje se suočavaju s minskim problemom. MASG je neformalno tijelo koje se sastoji od 23 predstavnika donatorskih zemalja i Europske Unije, a sjedište im je u New Yorku.

Zadaća MASG-a je nastavljanje i jačanje napora međunarodne zajednice u uklanjanju opasnosti od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava te pružanje pomoći državama koje su minski zagađene. Ovo tijelo koje je pod trenutnim predsjedanjem SR Njemačke, svoje zadaće provodi u suradnji s organizacijama Ujedinjenih naroda, a glavni cilj suradnje velikih donatora je mobilizacija financijskih sredstava za protuminsko djelovanje.
Tijekom posjete Republici Hrvatskoj, imali su priliku razgovarati sa predstavnicima Ministarstva vanjskih poslova, a Hrvatski centar za razminiranje im je osim prezentacije protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, omogućio i posjet radilištima na projektima razminiranja u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO