Hrvatski centar za razminiranje

RSS

EUROPSKI DAN SURADNJE 21. rujna 2012. „Zajedničke granice nas približavaju!“

24.09.2012

Po prvi put u Hrvatskoj, ali i diljem Europske Unije i susjednih zemalja, danas slavimo Europski dan suradnje. Sa preko 200 svečanosti koje će se održati po cijeloj Europi u 77 programa Europske teritorijalne suradnje na području 40 zemalja sa sloganom „Zajedničke granice nas približavaju!“ slavimo uspješnu suradnju europskih regija i zemalja.

Danas je na glavnom osječkom gradskom Trgu Ante Starčevića, povodom proslave Europskog dana suradnje, odigrana predstava kazališta Daska iz Siska pod nazivom „Ne,ne Mi-ne!“, a na štandovima su, uz prezentacije projekata i opreme, dijeljeni promotivni materijali putem kojih su članovi projektnih jedinica pokušali građanima približiti načine i rezultate pomoći Europske Unije Republici Hrvatskoj.

Od 1990.-tih do danas Europska Unija je sufinancirala preko 20.000 projekata, doprinijela je poboljšanju kvalitete života građana Europe i šire, od stvaranja novih radnih mjesta do zaštite okoliša i poboljšanja zdravstvene zaštite, prometne povezanosti i energetike.

Europska teritorijalna suradnja je sve važnija tema regionalne politike Europske Unije. Regije i gradovi iz različitih država članica EU su ohrabreni da rade zajedno i uče jedni od drugih kroz zajedničke programe, projekte, ideje ali i probleme. Građani koji žive izvan granica EU također imaju koristi od politike čiji je cilj pomoći po pitanju pograničnih područja poticanjem bolje suradnje i zajedničkog djelovanja.

Europska teritorijalna suradnja između ostalog pokriva i programe prekogranične suradnje kojem pripada i Program IPA Prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska, u okviru kojeg su sufinancirani i projekti CHEE, CoPo, CROST II, DE-MINE, DRAVIS 2 i INNO INVEST koji su predstavljeni.

Kolika je važnost današnjeg dana, pomoći Europske Unije i realizacije ovih projekata za razvoj graničnog prostora kako Osječko-baranjske tako i županije Baranya u Mađarskoj naglasili su g.Vladimir Šišljagić, dr.med., župan Osječko-baranjske županije, generalna konzulica Republike Hrvatske u Mađarskoj, gđa. Ljiljana Pancirov i konzulica Mađarske u Hrvatskoj gđa. Enikő Tuska.

Gostima su se obratili i g. Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje, dr. Márton Szűcs, v.d. direktora IPA prekogranični program Mađarska-Hrvatska - Zajedničko tehničko tajništvo te prof.dr.sc. Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje pri Vladi Republike Hrvatske.

U isto vrijeme u Eko centru Zlatna Greda u okviru proslave Europskog dana suradnje voditelji projekta DANUBE „Prekogranična zaštita Srednjeg Podunavlja“ održali su radionice na otvorenom za učenike i učitelje osnovnih škola na temu ekologije i zaštite prirode te pripremili i odigrali niz interaktivnih igara.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO