Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Tiskovna konferencija u Vukovarsko-srijemskoj županiji

26.09.2012

U Vukovaru je 24. rujna 2012. godine, nakon održane Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika na kojoj je bilo riječ o razminiranju na području Vukovarsko-srijemske županije, održana i konferencija za novinare s istom temom. Na konferenciji su govorili vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, v.d. ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje Miljenko Vahtarić, načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove u Hrvatskom centru za razminiranje Nataša Mateša Mateković i tajnik Fonda za razminiranje Vukovarsko-srijemske županije Zlatko Pavlović.
Župan Božo Galić podsjetio je da je prilikom preuzimanja dužnosti na našem području bilo minski zagađeno stotinjak kilometara kvadratnih, dok je danas riječ o 38 kvadratnih kilometara. Najveći dio, 70% su šumske površine, dok poljoprivredna zemljišta zauzimaju 30 %.
Zahvaljujući dobroj suradnji Vukovarsko-srijemske županije, odnosno Fonda za razminiranje i Hrvatskog centra za razminiranje, proces čišćenja terena od mina obavlja se predviđenim intenzitetom, istaknuo je v.d. direktora HCR-a Miljenko Vahtarić.
Sada je na području Županije 16 minsko sumnjivih gradova i općina, a do kraja godine će ih biti za šest manje, tj potpuno očišćeno od mina (gradovi Vinkovci, Otok i općine Privlaka, Bogdanovci, Drenovci i Ivankovo).
Cjelokupan proces razminiranja na području Hrvatske trebao bi biti okončan 2019. godine, a do sada je u tu svrhu uloženo 3,9 milijardi kuna, od čega na područje Vukovarsko-srijemske županije 570 milijuna kuna.
Za završetak cjelokupnog procesa razminiranja neophodno još 3,5 milijardi kuna.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO