Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Bijelom Brdu u Erdutu održana tribina „Djeca u minskom okruženju“

29.09.2006

U osnovnoj školi «Bijelo Brdo» u istimenom mjestu koje se nalazi u općini Erdut u Osječko-baranjskoj županiji, u četvrtak, 28. rujna za 90 učenika od prvog do osmog razreda održana je edukativna tribina „Djeca u minskom okruženju“. Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske, u suradnji s osječkom podružnicom Udruge. Potporu tribini dalo je Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti. Nazočne je pozdravio ravanatelj škole Savo Ilić, te se zahvalio na organiziranju tribine, potom je sve pozdravila Ružica Bisaha, predstavnica osječke podružnice Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske. Predavači na tribini su bili Daria Janković iz Hrvatskog Crvenog križa, Gradskog društva Osijek, Janoš Salaj iz Odjela za protueksplozijsku zaštitu Policijske uprave Osječko-baranjske, te Dubravko Krušarovski, predstojnik podružnice Osijek Hrvatskog centra za razminiranje.

Daria Janković, održala je video prezentaciji o minskoeksplozivnim sredstvima, neeksplodiranim ubojnim sredstvima i ponašanju pri nailasku na iste, te iznijela upozorbe o opasnostima od mina.
Janoš Salaj je održao kratko i efektno predavanje o poznavanju minskoeksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava, te ponovio i naglasio upozorbe o opasnostima od protupješačkih i protuoklopnih mina, različitih minobacačkih i topničkih granata, ručnih raketnih bacača, streljiva raznog kalibra, vojničkog, lovačkog i trofejnog oružja, ručnih i dr. bombi, eksploziva i petardi. Isto tako, pozvao je djecu da i sami pozovu svoje roditelje da predaju policiji sve opasne stvari, ako ih imaju kod kuće.
Dubravko Krušarovski je održao kratko predavanje s upoznavanjem o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivog područja u Republici Hrvatskoj, županiji Osječko-baranjskoj, te u općini Erdut. Prisutne je informirao o broju minski zagađenih općina i gradova u Županiji. Kratko su iznešeni i podaci o stradalima u Hrvatskoj i Osječko-baranjskoj županiji. Na kraju su naglašene upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti postavljenih oznaka minske opasnosti. Bila su izložena i dva velika postera s protuoklopnim i protupješačkim minama, karta s prikazom minski usmnjivih područja u Županiji, kao i slikovni prikaz minski sumnjivih površina, objekata infrastrukture, sakralnih i dr. objekata. Učenicima, koji su pokazali veliki interes za infornmacije prikazane na tribini, predan je edukcijski materijal s upozorbama o opasnostima od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO