Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Počeli radovi i na A3

27.09.2012

Danas je počelo razminiranje zaštitnog pojasa uz autocestu A3 prema pet projekata razminiranja Hrvatskog centra za razminiranje.
U cilju pravovremenog obavještavanja javnosti, kao i žurnih službi, kroz koordinacijske radne sastanke koji su prethodili tijekom mjeseca kolovoza i rujna, upoznati su svi ostali pravni subjekti na koje navedeni radovi mogu utjecati, odnosno koje smo bili dužni izvijestiti o poslovima na razminiranju (MUP, Hrvatske ceste, Hrvatski autoklub, MMPII, ....). Njihova pomoć je od velike važnosti i neophodna za obavljanje ove vrste poslova, tako da su i imenovali svoje predstavnike, odnosno odgovorne osobe, koje sudjeluju u ovom projektu.
Dionice autocesta na kojima se obavljaju radovi su:
Na autocesti A1
1. Spojna cesta od čvora Gospić prema Ličkom Osiku, na kojoj su radovi započeli jučer i trajat će do četvrtka 27.09., odnosno 4 radna dana, zatim
2. Dionica autoceste A1 između čvora Perušić i Čvora Gospić na kojoj će radovi započeti u petak 28.09. i na kojoj će radovi trajati 16 radnih dana, odnosno predviđeni završetak navedenih radova je 22.10.2012. godine
Na autocesti A3
1. Dionice koje su obuhvaćene ovim Sporazumom uz autocestu A3, odnosno na kojima će se obavljati radovi nalaze se između čvora Novska i čvora Nova Gradiška i to od 127 km do 139 km autoceste i od 150 km do 159 km uključujući i čvor Okučani.
Što se tiče organizacije prometa na autocesti i na cestama u zoni autoceste za vrijeme trajanja radova, koordinaciju aktivnosti oko regulacije prometa i izvođenja radova razminiranja provode nadležni predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih autocesta i Hrvatskog centra za razminiranje.
Promet će se za vrijeme trajanja radova odvijati na sljedeći način:
Na autocesti A1
1. Za vrijeme radova u zoni spojne ceste čvora Gospić promet na autocesti odvija se nesmetano, dok je za sav promet zatvoren čvor Gospić. Isti se prema Gospiću preusmjerava preko čvora Perušić na obilazak državnim cestama D50 i D25, te županijskom cestom Ž5155.

2. U II fazi koja počinje u petak za promet će biti zatvorena dionica autoceste od čvora Perušić do čvora Gospić, a promet će se odvijati obilaznim pravcima, odnosno preko čvora Perušić i dalje obilazno ŽC5155 - D50 - D25 - D534 – do čvora Gospić i obratno.
Na autocesti A3, radovi na pretraživanju i razminiranju počinju danas, a promet će se odvijati na način da će sva vozila biti zaustavljena ispred zone radova u trajanju od 40 minuta, dok će se moći prometovati 20 minuta.
Obzirom da za vrijeme radova na autocesti A3 promet nije moguće, kao na autocesti A1 preusmjeriti na alternativne odnosno obilazne pravce važno je napomenuti da će se privremena regulacija prometa provoditi sinhronizacijom dviju navedenih cjelina, na način da se promet u I cjelini odvija prvih 20 min svakog punog sata, a preostalih 40 min svakog sata vozila će biti zaustavljena ispred zone radova, dok se II. cjelina otvara za promet 30 min, nakon I. cjeline, te će također za promet biti otvorena 20 min, a preostalih 40 min vozila će biti zaustavljena ispred zone radova.
Sve druge aktivnosti oko zaštite i obavješćivanja stanovništva i sudionika u prometu na drugim prometnicama u nadležnosti je Hrvatskog centra za razminiranje.
Predviđeni rok završetak radova je 27.10.2012. godine ako vremenske prilike budu naklonjene izvođačima radova.
Što se tiče radnog vremena i za radove na autocesti A1 i autocesti A3, radovi će se izvoditi svakodnevno u vremenskom periodu:
od ponedjeljaka do četvrtka, u vremenu od 08,00h do 18,00h;
i petkom, u vremenu od 08,00h do 14,00h;
Dane vikenda i u dane blagdana radovi se neće izvoditi.
Obavješćivanje javnosti o radovima na razminiranju provodi HAC, putem Hrvatskog autokluba odnosno Hrvatskog radia 2, te je tijekom proteklog tjedna započeto obavješćivanje javnost o početku navedenih radova.
Ukupna površina koja će biti razminirana u ovom vremenskom periodu iznosi cca. 470 000 m2, a površina u kojoj Hrvatske autoceste sudjeluju kao investitor iznosi 150 000 m2 .

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO