Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predavanje u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu

12.10.2012

U srijedu, 10. listopada 2012. godine, u Hrvatskom povijesnom muzeju u Zagrebu, djelatnici Hrvatskog centra za razminiranje Damir Žanić i Marta Kovačić, održali su predavanje o minskom problemu u Republici Hrvatskoj učenicima osmih razreda Osnovne škole Rugvica. Učenici su informirani o protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj, osobito o minskoj situaciji u 12 županija na području kojih se nalazi minski sumnjivi prostor. Predstavljen im je MIS portal HCR-a, jedinstveni portal u svijetu koji omogućuje svim korisnicima da se na kartografskim podlogama upoznaju sa stanjem miniranosti u Republici Hrvatskoj.
Prezentiran im je rad pirotehničara, kao i oprema koja se koristi pri razminiranju. Upravo je to bio i predmet njihovog najvećeg interesa, a imali su priliku isprobati i opremu pirotehničara. Najviše pitanja učenika odnosilo se na minskoeksplozivna sredstva, pa su pitali je li istina ono što najčešće vide u filmovima vezano uz aktiviranje mina, ali interesiralo ih je i zašto je g. Žanić odlučio biti pirotehničar i kakvo obrazovanje je potrebno za to zanimanje.

Predavanje je održano u sklopu izložbe „Domovinski rat“ koja je postavljena prošle godine u prosincu, a bit će otvorena do 28. listopada ove godine. Autori izložbe su Matea Brstilo Rešetar, Ivica Nevešćanin i Andreja Smetko. Izložba u uvodnom dijelu donosi refleksije Domovinskog rata 20 godina poslije u hrvatskoj svakodnevici te sjećanja sudionika. U središnjem dijelu izložbe prezentira se kronološko-tematski prikaz Domovinskog rata. Kraj izložbe svojevrsni je hommage svima onima koji su sudjelovali u ratu i dali svoj život za domovinu. Izložbu je do sada vidjelo preko 15.000 ljudi iz Hrvatske i inozemstva, a svakako bi bilo vrlo korisno i poučno kada bi postojala mogućnost stalnog postava.
Izložbene cjeline su:
Prolog: Domovinski rat 20 godina poslije
I. Raspad Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i put Hrvatske prema osamostaljenju
II. Srpska pobuna u Hrvatskoj
III. Agresija, obrana i ratna stradanja
IV. Između akcije i diplomacije
V. Oslobađanje i mirna reintegracija
Epilog: In memoriam
Više informacije može se naći na stranici Hrvatskog povijesnog muzeja: www.hismus.hr

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO