Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o minskoj opasnosti u Novigradu kraj Zadra

16.10.2012

U petak, 12. listopada 2012. godine, u Osnovnoj školi Novigrad u Novigradu, održana je tribina „Djeca u minskom okruženju“. Tribinu je organizirala Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Hrvatske uz potporu Ministarstva branitelja. Oko 100 učenika od prvog do osmog razreda, uz učenike Područne škole „Paljuv“, pratili su predavanje djelatnika Protueksplozijskog odjela Policijske uprave Zadarske, Hrvatskog Crvenog križa – Gradskog društva Zadar i Hrvatskog centra za razminiranje.
Predavanju je prisustvovao i načelnik Općine Novigrad Joso Klapan, a sve prisutne je pozdravio ravnatelj škole Joso Radošević.
Na području Općine Novigrad još je 4,9 km2 minski sumnjivih površina, tako da je edukacija stanovništva još uvijek nužna. Učenici su s velikim zanimanjem pogledali edukativni film „Opasnost u šumi“, poslušali najnovije podatke o minskoj situaciji, vidjeli minskoeksplozivna sredstva koja mogu biti odbačena na raznim mjestima, ali je najveće zanimanje izazvao policijski pas koji otkriva takva sredstva. Zbog kišovitog vremena nije bilo moguće izvesti vježbu otkrivanja mina skrivenih među torbama koja se trebala održati u školskom dvorištu, ali će učenici ipak najviše zapamtiti psa koji im je unio veliku radost u školu svojim dolaskom. Učenicima su podijeljeni edukativni materijali koje su ponijeli svojim kućama, tako da će i roditeljima moći pokazati što su čuli i vidjeli toga dana u školi. Ostavljena im je i karta minski sumnjivih područja u Novigradu, koju su odmah nakon završetka predavanja detaljno proučili.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO