Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Petrinji provedena akcija "Manje oružja - manje tragedija"

05.11.2012

Već niz godina djelatnici Policijske postaje Petrinja provode akciju „Manje oružja, manje tragedija", a tako je bilo i u utorak, 30. listopada ove godine. Na gradskoj tržnici educirali su građane o opasnostima i načinu predaje oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava.
Akcija je provedena u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje i Klubom Udruge policije grada Petrinje
S obzirom da je Petrinja, nakon Gospića i Pakraca, grad s najviše minski sumnjivih površina, posebno je građanima prezentirana minska situacija u njihovom gradu. Imajući na umu da je ovo upravo vrijeme kada građani odlaze u šume u potrazi za gljivama, kestenima i drugim plodovima, potrebno ih je dodatno upozoriti na opasnost.
Iz Policijske postaje Petrinja podsjećaju kako akciju „Manje oružja, manje tragedija" provodi Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji programa Ujedinjenih naroda. U skladu s Zakonom o oružju građani Republike Hrvatske mogu dragovoljno i bez vremenskog ograničenja predati zabranjeno i nedozvoljeno oružje i to bez sankcija i bez pokretanja prekršajnog ili kaznenog postupka. O nužnosti nastavka provođenja ovakvih akcija govori i podatak da su, od početka ove godine, na području Petrinje prikupljena sljedeća sredstva: pištolj, osam pušaka, ručni bacač raketa, 17 ručnih obrambenih bombi, 12 minsko-eksplozivnih sredstava, 12 upaljača za minsko-eksplozivna sredstva, 2913 komada raznog streljiva i 4,5 kilograma vojnog eksploziva.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO