Hrvatski centar za razminiranje

RSS

“Razminiranje na ratom pogođenim područjima”

08.11.2012

Danas je u Osijeku, u Vijećnici Osječko-baranjske županije održana svečana završna konferencija za projekt „Razminiranje na ratom pogođenim područjima“ financiran sredstvima Europske unije u okviru programa IPA komponenta I - Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2010. godinu.
Korisnik ovog 4 milijuna eura vrijednog projekta je Hrvatski centar za razminiranje, od čega doprinos Europske Unije iznosi 3 milijuna eura, a nacionalno sufinanciranje 1 milijun eura. Projekt se sastoji od 6 zasebnih projekata razminiranja ukupne veličine 3,7 četvornih kilometara na području Vukovarsko-srijemske (1.860.398 m2) i Osječko-baranjske županije (1.877.344 m2).
Razminirane su površine u gradovima Osijek i Vukovar, općinama Draž, Nuštar, Stari Jankovci, Antunovac, Markušica te naseljima Sotin, Slakovci, Novi Jankovci, Tenja, Antunovac Tenjski, Duboševica, Ostrovo, Markušica, Podrinje i Nemetin.
Tijekom obavljanja radova humanitarnog razminiranja uklonjeno je 38 minskih polja, te pronađeno i uništeno 396 protupješačkih mina, 587 protutenkovskih mina i 35 neeksplodiranih ubojnih sredstava.
U sklopu svečanosti uzvanicima su se obratili župan Vukovarsko-srijemske županije, gospodin Božo Galić i župan Osječko-baranjske županije, dr.sc. Vladimir Šišljagić koji su iskazali svoju želju za ostvarenjem još mnogo ovakvih projekata kako bi se dodatno doprinijelo kvaliteti i sigurnosti života u Slavoniji i Baranji bez prisutnosti prijetnje mina jer su svjesni da problem mina i minski sumnjivog područja danas predstavlja golem nacionalni, gospodarski, sigurnosni i ekološki problem.
Gospodin Miljenko Vahtarić, v.d. ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje upoznao je prisutne s rezultatima projekta, zahvalio se predstavnicima regionalne i lokalne samouprave kojima su uručeni certifikati o razminiranju, tvrtkama za humanitarno razminiranje na izvrsno obavljenom poslu, uz posebnu zahvalu Europskoj Uniji na pomoći u sufinanciranju projekata razminiranja, a sve s ciljem razminiranja Republike Hrvatske u što kraćem vremenskom razdoblju.
Prezentacijom minskog problema u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji te izvršenih radova pretraživanja i razminiranja u okviru projekta, nazočne je upoznala načelnica Odjela za plansko-analitičke poslove Hrvatskog centra za razminiranje, gospođa Nataša Mateša Mateković.
Realizacija ovog projekta i svih budućih projekata imat će utjecaj na poboljšanje općih uvjeta za održivi povratak izbjeglih i raseljenih osoba, poboljšanje gospodarskih i socijalnih prilika na ratom pogođenim područjima, održivi razvoj ruralnih područja, obnovu i razvoj ruralne ekonomije i poboljšanje ruralne infrastrukture.
Od 1998. godine do danas Europska je unija pomogla proces razminiranja u Republici Hrvatskoj s 23 milijuna Eura i nastavlja pomagati i dalje kroz sredstva predpristupnih fondova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO