Hrvatski centar za razminiranje

RSS

HCR sudjelovao u akciji "Manje oružja - manje tragedija" u Kutini

12.11.2012

U sklopu obilježavanja 756. obljetnice Dana Grada Kutine, u srijedu, 7. studenog, na prostoru ispred kutinske robne kuće, policijski službenici su u suradnji s djelatnicima Hrvatskog centra za razminiranje proveli akciju "Manje oružja - manje tragedija". Tom su prilikom građane upoznavali s mogućnošću dragovoljne predaje ilegalnog oružja te im pružali i sve potrebne informacije o načinu predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko eksplozivnih sredstava. Građani su također imali priliku vidjeti izložbu minsko - eksplozivnih sredstava i kartu minsko opasnih područja u Županiji sisačko – moslavačkoj. Djelatnici HCR-a postavili su improvizirano minsko polje, kako bi građanima prikazali kako mine izgledaju kada su postavljene u prirodi, te su prikazali način detektiranja i uklanjanja minsko-eksolozivnih sredstava, kao i opremu koja se koristi pri razminiranju.
Postavljene štandove i „minsko polje“ obišlo je oko 600 posjetitelja, od kojih oko 420 djece osnovnih škola i vrtića s područja Grada Kutine, kao i predstavnici Grada, gradonačelnik i njegovi suradnici te predstavnici medija. Od početka ove godine pa do 31. listopada na području Policijske postaje Kutina su prilikom provođenja ove akcije prikupljena slijedeća ubojita sredstva: četiri automatske puške, jedna vojna poluautomatsku puška s užlijebljenom cijevi, tri vojne puške s užlijebljenom cijevi, pet komada raznih dijelova za vojno automatsko oružje, 28 komada raznih minsko- eksplozivnih sredstava, 16 ručnih bombi, tri mine, 53.255 komada raznog streljiva za dugo vatreno oružje, 322 komada raznog streljiva za kratko vatreno oružje i 1,5 kilogram eksploziva.
U petak, 09. studenog ista akcija održana je i u Topuskom gdje su žitelji Topuskog i okolice, također mogli vratiti naoružanje i upoznati se s minskim problemom u svojoj sredini.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO