Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija lovaca

05.12.2012

U četvrtak, 29. studenog 2012. godine, u Hrvatskom lovačkom savezu u Zagrebu, održana je edukacija o minskoj opasnosti za tridesetak lovaca iz Sisačko-moslavačke, Bjelovarsko-bilogorske, Ličko-senjske, Karlovačke, Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Primorsko-goranske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije, te Grada Zagreba.
U ožujku prošle godine, predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Đuro Dečak i upraviteljica Zaklade „Hrvatska bez mina“ Đurđa Adlešič, potpisali su Sporazum o suradnji u okviru kojeg će se educirati lovci diljem Hrvatske o opasnosti od mina. Predavanje su održali Mario Mustapić, djelatnik Protueksplozijskog odjela Ministarstva unutarnjih poslova, Davor Laura, pomoćnik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje i Marta Kovačić, savjetnica za edukaciju i koordinaciju pomoći žrtvama mina HCR-a.
Poznato je da su lovci jedna od ciljanih skupina za edukaciju o minskoj opasnosti jer je od 1991. godine do danas 67 osoba stradalo tijekom lova ili ribolova, od toga je 39 osoba smrtno stradalo. Stoga je nužno podsjetiti lovce na minsku opasnost, upozoriti ih na poštivanje oznaka koje označavaju minski sumnjiv prostor (MSP), ali bila je ovo prilika i da ih se ponovo potakne na suradnju u pružanju informacija koje lovci prikupe prilikom obilaženja lovišta koja se nalaze u blizini minski sumnjivih površina. Također su informirani o aktualnim podacima vezanim uz veličinu i rasprostranjenost MSP-a, kao i mogućnosti korištenja MIS portala HCR-a, gdje mogu i sami vidjeti podatke koji su im značajni. Ovom prilikom su obnovili i proširili svoja znanja o minsko eksplozivnim sredstvima i neeksplodiranim ubojnim sredstvima, kao i o načinima aktiviranja istih. Slična predavanja održat će se i u drugim županijama, kako bi što više lovaca podsjetili na nužan oprez vezan uz opasnosti koje prijete od mina.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO