Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Očišćeno od mina 18.000 metara četvornih u mjestu Barišići pored Drniša

01.03.2013

Primopredajom Potvrde o razminiranosti 'Područja zaselka Barišići u naselju Kričke', 28. veljače 2013. godine, je svečano obilježen završetak razminiranja gotovo 18.000 metara četvornih u ovom naselju u blizini grada Drniša.
Razminiranje 17.968 metara četvornih trajalo je 15 dana, a obavilo se u studenom i prosincu 2012. godine. Osam pirotehničara tvrtke Tetrazen, doo.o. iz Ozlja su, zbog nepristupačnog terena, isključivo ručnom metodom razminirali strmi teren neposredno uz kuće u zaselku Barišići, a cijeli projekt je koštao 38.535 američkih dolara.
Cijeli projekt započeo je City Center one Split, koji je u povodu svoga prvog rođendana pokrenuo akciju 'Daj 5 za Drniš bez mina' i čiji su posjetitelji, kupujući koktele za simboličnih 5 kuna, donirali više od 41.000 kuna za razminiranje ovog naselja u blizini Drniša. Donaciju je podržalo i Ministarstvo poljoprivrede, a ostatak iznosa donirao je International Trust Fond koji je sredstvima Vlade SAD-a uvećao ukupni iznos, pa se prikupljenim sredstvima uspjelo razminirati gotovo 18.000 metara četvornih minski sumnjivog prostora.
Potvrdu o razminiranosti je zamjenik ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje g. Miljenko Vahtarić uručio donatorima City Centeru one i ITF-u. Svečanoj primopredaji su uz njih nazočili i ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske prof.dr.sc. Dijana Pleština, upraviteljica humanitarne zaklade 'Hrvatska bez mina' Đurđa Adlešič, zamjenik župana Šibensko-kninske župamije Željko Šimunac, zamjenik gradonačelnika Grada Drniša Nikola Lovrić te drugi uvaženi gosti vezani uz ovaj projekt.
City Center one je najavio da neće stati na ovom projektu te će i u budućnosti, uz svoje posjetitelje, pomagati razminiranje Hrvatske.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO