Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Seminar o implementaciji odredbi Ottawske konvencije

20.10.2006

U organizaciji Regionalnog središta za pomoć u provedbi sporazuma o kontroli naoružanja i verifikaciji (RACVIAC) i Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) održan je trodnevni seminar na temu ''Regionalni pristup planiranju programa za razminiranje – Implementacija Ottawske konvencije''. Osim plenarnog dijela seminara koji se održao u Rakitju pokraj Zagreba, gdje je sjedište RACVIAC-a za Hrvatsku, sudionici su posjetili radilište u budućoj industrijskoj zoni u Petrinji na kojem poslove razminiranja izvodi tvrtka Mungos. Na radilištu su se sudionici seminara upoznali s metodama i tehnologijama razminiranja koje se koriste u Republici Hrvatskoj, s posebnim naglaskom na upotrebi strojeva. RACVIAC je izrazio želju i nastojanje da se ovakvi seminari vezani uz Ottawsku konvenciju održavaju svake godine i da se učvrsti povezanost u Regiji. Jedan od zaključaka seminara je da se regionalni centri jače povežu, te da se projektiraju regionalni projekti razminiranja, poglavito u pograničnim prostorima, kakvih primjera već i do sada ima, a koji su pohvaljeni od strane međunarodne zajednice.

Tijekom održavanja seminara, predstavnici regionalnih centara za razminiranje prezentirali su načine implementacije odredbi Ottawske konvencije, te trenutno stanje minskog problema u svojim zemljama. Veleposlanica Australije Tracy Reid prezentirala je Strategiju protuminskog djelovanja, jer je Australija predsjedavajuća Ottawske konvencije, a norveška veleposlanica Elisabeth Wallas prezentirala je akcijski plan za mobilizaciju resursa u narednom razdoblju. Kerry Brinkert, predstavnik Ženevskog međunarodnog centra za humanitarno razminiranje i Toma Galli, drugi tajnik Stalne misije Republike Hrvatske pri UN-u, govorili su o univerzalizaciji i primjeni odredbi Ottawske konvencije u Jugoistočnoj Europi, te stanju u svijetu, a predstavnici nevladinih implementatorskih organizacija (NPA, ASB) prikazali su svoj rad i doprinos u ispunjavanju obveza iz Ottawske konvencije, koju provode uz pomoć norveške Vlade, odn. njemačke Vlade u okviru Pakta o stabilizaciji.
Seminaru su prisustvovali savjetnica ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Dijana Pleština, predstavnici Ženevskog centra (GICHD), Međunarodne zaklade za razminranje i pomoć žrtvama mina (ITF), predstavnici regionalnih centara za razminiranje iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, predstavnik Misije UN-a na Kosovu, stručnjaci Savezne Republiek Njemačke i Italije u provedbi Članka 8. Ottawskwe konvencije, te predstavnici RACVIAC-a

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO