Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpisan Ugovor o razminiranju vrijedan 1,7 milijuna eura

13.05.2013

Ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje g. Dražen Jakopec i nositelj zajedničke ponude konzorcija pet hrvatskih tvrtki za razminiranje g. Vladimir Franjić, potpisali su u petak, 10. svibnja 2013. godine, u Osijeku Ugovor o razminiranju vrijedan 1.699.000 eura od čega 280.585 eura učešća Republike Hrvatske. Sredstva za financiranje poslova razminiranja na području uz hrvatsko-mađarsku granicu, površine 1,56 km2, osigurana su kroz IPA projekt prekogranične suradnje s Mađarskom De-mine HU HR, ukupne vrijednosti 3,5 milijuna eura. Projekt je započeo u rujnu 2011. godine, a njegov prekogranični učinak ponajviše će se ostvariti uklanjanjanjem minske opasnosti s područja državne granice što će biti preduvjet za realizaciju brojnih projekata prekograničnog karaktera vezanih uz obnovu minski zagađenih područja uz rijeku Dravu i Dunav.
Uz domaćina svečanog događaja g. Martina Marolina, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo i regionalni razvoj Osječko-baranjske županije, skupu su nazočili i prof.dr.sc. Dijana Pleština, ravnateljica Ureda za razminiranje, g. Stjepan Ribić, direktor Regionalne razvojne agencije Osječko-baranjske županije te gđa. Biljana Borzan, zastupnica u Hrvatskom saboru i EU parlamentu, koja je istaknula da će kao jedina europarlamentarka iz Slavonije snažno lobirati za što brže rješavanje problema minske opasnosti.
Na poslovima će biti angažirano 116 pirotehničara i 6 strojeva za razminiranje, a očekivani kraj projekta, odnosno dovršetak poslova razminiranja i vraćanje površina zajednici, očekuje se krajem kolovoza ove godine.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO