Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacija o minsko-eksplozivnim sredstvima

24.10.2006

U utorak, 24 listopada predstojnik osječke podružnice HCR-a Dubravko Krušarovski održao je predavanje zaposlenicima tvrtke RVR iz Zagreba, koji će raditi u blizini minski sumnjivih površina. Tvrtka RVR do.o. Zagreb, je od Hrvatskih željeznica dobila posao rasčišćavanja razminirane trase željezničke pruge Osijek-Vinkovci. Obzirom da će sredstva i radnici biti u neposrednoj blizini minski sumnjive površine uz razminiranu trasu, zatraženo je ciljano predavanje o opasnostima od minsko-eksplozivnih sredstava, na koje bi eventualno mogli naići prilikom nesmotrenog izlaska iz sigurne, razminirane trase.
Težište predavanja su bile značajke, vrste, izgled, tehnički podaci, opasnosti koje prijete, ponašanje u slučaju nailaska na protupješačke i protuoklopne mine, a koje su najviše primjenjivane u Domovinskomm ratu, na ovome području. Posebno je naglašeno koga treba izvjestiti o pronalasku minskoeksplozivnih sredstava. Tema je obuhvatila sve navedeno i za tromblonske i protuoklopne projektile, ručne bombe, kasetne bombe, različito pješačko streljivo, topničke projektile, mine iznenađenja, industrijska eksplozivna sredstva i upaljače, različite kućne zbirke, pirotehničke smjese i petarde.


Predavanje je obuhvatilo i upoznavanje s podacima o globalnom zagađenju minama u svijetu, o veličini minski sumnjivih površina u Republici Hrvatskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, te o razminiranju trase pruge Osijek-Vinkovci. Krušarovski je upoznao slušatelje i s brojem minski zagađenih općina i gradova u Županiji, navedeni su i podaci o stradalima u Republici Hrvatskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji. Svim zaposlenicima je podijeljen edukacijski materijal “Minsko-eksplozivna sredstva” s kratkim podsjetnikom o minama i o ponašanju u minskom polju. Na kraju su naglašene upozorbe o opasnostima od mina i o ponašanju u blizini i u minski sumnjivom prostoru, kao i o važnosti poštivanja postavljenih oznaka minske opasnosti. Vladimir Horvat je u ime tvrtke RVR d.o.o. Zagreb zahvalio Hrvatskom centru za razminiranje na vrlo iscrpnom i edukativnom predavanju koje će zaposlenicima pomoći pri obavljanju ovog zadatka.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO