Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Francuska televizija FRANCE 24 posjetila HCR

10.07.2013

Tijekom jučerašnjeg prijepodneva, četveročlana ekipa informativnog programa francuske televizije FRANCE 24 posjetila je radilište projekta razminiranja «Poljoprivredne i šumske površine na širem području Grada Gline» površine 628.133 m2 na kojem radove izvodi tvrtka IVALA LARON iz Zagreba s partnerima. U timu francuske televizijske kuće bili su gđa. Marina Bertsch s francuskog kanala, gđa. Mairead Dundas s engleskog kanala te snimatelj i prevoditelj.

Gosti su pripremili mnogobrojna pitanja s naglaskom na metode razminiranja (primarne metode, strojno razminiranje), uporabu pasa za detekciju mina, organizaciju radilišta, učinke, minske žrtve, financiranje poslova razminiranja, ulogu fondova Europske Unije itd. Na radilištu su goste iz Francuske dočekali voditelj radilišta tvrtke koja vrši poslove razminiranja te u ime Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) predstojnica Ureda ravnatelja gđa. Tajana Čičak, zamjenik ravnatelja g. Mirko Ivanušić i pirotehnički nadzornik g. Ivan Lukačević. Domaćini su goste detaljno izvijestili o gore spomenutim aspektima protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj, a kamerom su zabilježene i sve faze rada pirotehničara, strojeva za razminiranje i pasa za detekciju mina.

U opširnijoj izjavi nakon obilaska radilišta ravnateljica Ureda za razminiranje dr.sc. Dijana Pleština izvijestila je o ukupnoj situaciji u protuminskom djelovanju u Republici Hrvatskoj. Francuska TV ekipa će u našoj zemlji boraviti još nekoliko dana kako bi prikupili dodatne materijale o minskom problemu u drugim dijelovima Republike Hrvatske. Snimljeni materijal bit će prikazan na francuskoj televiziji u rujnu kao dio programa posvećenog održivom razvoju pod nazivom ''Down to Earth''. Cilj je prikazati izazove s kojima se suočava zemlja s minskim problemom u smislu ekonomskih i drugih gubitaka nastalih kao posljedica nemogućnosti uporabe zemljišta u svrhu industrijskog razvoja, poljoprivredne prizvodnje itd., kao i prikaz cjelokupnog sustava protuminskog djelovanja u Republici Hrvatskoj.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO