Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Tijekom sanacije Vojarne Pađene preminuo teško stradali pirotehničar

11.07.2013

Nakon eksplozije u Vojnom skladišnom kompleksu Pađene u rujnu 2011. godine izrađen je Plan pregleda i čišćenja područja skladišta od zaostalih UBS i ostalog otpada nastalog eksplozijom.
Plan sanacije se provodi u tri faze, od kojih je prva faza realizirana tijekom 2012. godine, u kojoj je očišćeno područje oko skladišta polumjera od 3,5 km, a u tijeku je realizacija druge faze.
Drugu fazu čišćenja terena od neeksplodiranog UBS-a (ubojna bojna sredstva) u tehničkom dijelu VSK Pađene provodile su namjenski organizirane snage pirotehničara Zapovjedništva za potporu i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane.

Planom sanacije u drugoj fazi bilo je predviđeno čišćenje i pregled terena u ukupnoj površini od 156.200 m2, te pregled, sanacije i čišćenje skladišnih objekata.

Zaključno s 21. lipnjem 2013. ukupno je vizualno pregledano 116.617 m2, detaljno pregledano, sanirano i očišćeno 27.000 m2 , te potpuno očišćena četiri skladišna objekata, a dva skladišna objekta su djelomično očišćena.

Za pregled, sanaciju i čišćenje preostalo je 42 583 m2 , s tim da je s preostale površine za pregled (oko 80%) uklonjen vidljivi, neeksplodirani UBS. Dubinski je pregledan teren, a uklanjanje UBS, metalnog otpada koji je zatrpan građevinskim materijalom i zemljom, te pregled preostala četiri skladišna objekta nastavlja se prema planu provedbe. Preostale količine vidljivog UBS-a s površine i drugi radovi izvodit će se do kraja studenog 2013. godine, sukladno vremenskim uvjetima.

Na poslovima sanacije i čišćenja terena VSK Pađene 10. srpnja 2013. radilo je 12 pripadnika OSRH – certificiranih pirotehničara, koje je osiguravao jedan sanitetski tim u sastavu liječnik, medicinski tehničar i vozač. Radovima su rukovodila dva iskusna časnika – pirotehničara.

Pripadnik OS RH skupnik Marko Odžak koji je danas, 10. srpnja 2013. godine teško ozlijeđen tijekom sanacije prostora Vojnog skladišnog kompleksa Pađene, unatoč naporima koje su uložili liječnici Opće bolnice Knin, preminuo je u 15 sati i 15 minuta.
Skupnik Marko Odžak rođen je 19. travnja 1970. godine u Pribudama kod Muća. Bio je sudionik Domovinskog rata od 1991. godine, a radio je na poslovima pirotehničara od 1996. godine.

Ministar obrane Ante Kotromanović uputio je obitelji stradalog pirotehničara izraze najdublje sućuti.
( Izvor: Ministarstvo obrane Republike Hrvatske )

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO