Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Hrvatska Lutrija 25. srpnja obilježila 40 godina djelovanja

26.07.2013

Kontinuitet organiziranog priređivanja igara na sreću na području današnje Republike Hrvatske počinje još u vrijeme Austro-Ugarske u drugoj polovici 19. stoljeća. Zbog turbulentnih povijesnih događanja priređivanje igara na sreću se na ovom području u različitim oblicima i kroz različite organizacije mijenjalo i prilagođavalo okolnostima. Između dva svjetska rata lutrijske je igre priređivala Državna klasna lutrija, tijekom Drugog svjetskog rata u sklopu NDH igre su priređivane u Hrvatskoj državnoj lutriji. Nakon završetka rata obnavlja se Državna klasna lutrija koja u nekoliko navrata za područje tadašnje Jugoslavije mijenja ustroj zadržavajući kontrolu u Beogradu. Ključna godina koja obilježava nastanak Hrvatske Lutrije je 1973. Te je godine donesen Zakon o igrama na sreću koji za područje SR Hrvatske utvrđuje osnivanje specijalizirane organizacije za priređivanje igara na sreću. Ovom je odlukom Hrvatska Lutrija postala neovisna organizacija zbog čega se na taj datum obilježava obljetnica osnutka kompanije.
Ovaj je značajni jubilej Hrvatska Lutrija odlučila primjereno obilježiti kroz niz prigodnih aktivnosti i događaja. Najvažniji od njih će biti dobrotvorna večera pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske koja će se održati koncem listopada, a prihodi s koje će se donirati DOWN SYNDROM CENTRU PULA i udruzi MOST iz Splita. Za izdvojiti je također i prigodnu izložbu koja će dati prikaz povijesti Hrvatske Lutrije kroz niz zanimljivih sadržaja i eksponata, a koja će se otvoriti koncem godine u Zagrebu. Sve skupa će pratiti i prigodna kampanja Hrvatske Lutrije koja će hrvatsku javnost upoznati sa obljetnicom posebno naglašavajući njen utjecaj u smislu društveno odgovornog poslovanja.
Osim kroz budžet Republike Hrvatske, Hrvatska Lutrija za društveno korisne djelatnosti izdvaja i kroz priređivanje nekih od svojih igara, kao što je instant srećka Kvadrat sreće čiji kompletan prihod od prodaje uplaćuje Hrvatskom centru za razminiranje za humano razminiranje još uvijek minama zagađenog područja. Od početka prodaje ove srećke HCR-u je uplaćeno 1.290.039 kuna. Akcija prodaje srećke Kvadrat sreće počela je u siječnju 2012. godine i trajat će do srpnja 2014. godine.
Uz iskrene čestitke povodom 40. godina djelovanja Hrvatske Lutije, Hrvatski centar za razminiranje zahvaljuje se Hrvatskoj Lutriji na doniranim sredstvima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO