Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dva predsjednika pomažu Zakladu

30.07.2013

Razminiranje Like se nastavlja, Teslin zavičaj uskoro će biti bez mina – poručeno je s treće donatarorske večere zaklade “Hrvatska bez mina” koja je održana u večeri finala umaškog 24. Vegeta Croatia Opena. I ove godine u Umagu okupili su se predstavnici gospodarstva i naših najjačih tvrtki kako bi podržali humanitarni projekt prikupljanja sredstava za razminiranje Smiljana. Akcija pokrenuta prije tri godine u Umagu, za trajanja ATP-a, također donatorska večera, pokazala se dobitnom kombinacijom.
Zaklada “Hrvatska bez mina” od tada do danas je novcem prikupljenim u Umagu te udvostručenjem donacije od strane ITF-a, isfinancirala razminiranje velikog područja Smiljana, nedaleko rodne kuće Nikole Tesle. Akciju su podržali predsjednik RH g. Ivo Josipović i predsjednik RH u mandatu 2000-2010 g.Stjepan Mesić, koji svesrdno, kao predsjednik NO Zaklade, podupire ovakve projekte.
Domaćica, kako je praksa proteklih godina pokazala, uspješna sakupljačica donacija predsjednica Zaklade, gđa. Đurđa Adlešič, iznimno je, kaže, zadovoljna večerom te prikupljenim donacijama. Skupljeno je prema prvim podacima 200 tisuća kuna, što će nakon udvostručavanja sredstava značajno povećati razminirani prostor u Smiljanu.
- Posebno je zadovoljstvo i čast raditi ovakav posao, tim više kada uživamo podršku dva predsjednika, sadašnjeg i bivšeg, te gospodarstvenika i uglednih osoba iz javnog i društvenog života zemlje. To govori u prilog činjenici da radimo dobar posao i da se njegov humanitarni karakter prepoznaje. Posebno se veselimo novim donatorima koji su nam se ove godine pridružili i bili večeras s nama. Hvala svima, od srca. Nadam se da će nas i dalje podržavati – zahvalila je predsjednica Adlešič. Donatori koji su podržali projekt razminiranja Smiljana su Zagrebačka banka, Alianz, Janaf, Podravka i drugi. Uključila se i Istarska županija, a večer su podržali sadašnji i bivši župan g. Valter Flego i g. Ivan Jakovčić, župan Ličko-senjske županije g. Ivan Kolić, ministar turizma g. Darko Lorencin, utemeljitelj Nacionalnog foruma g.Nikica Gabrić te mnogi drugi.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO