Hrvatski centar za razminiranje

RSS

“Manje oružja, manje tragedija” u Osijeku

09.08.2013

Policijska uprava Osječko-baranjska u suradnji sa Ravnateljstvom policije MUP-a RH, organizirala je i provela akciju "Manje oružja manje tragedija" u Osijeku dana 12.07.2013.g.
Ova akcija provedena je u suradnji s međunarodnom organizacijom UNDP, a samom događaju prisustvovala je i UN koordinatorica i stalna predstavnica UNDP-a u Republici Hrvatskoj gospođa Louisa Vinton.
Akciju su podržali i sudjelovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Osijek, Služba za prevenciju MUP RH, Javna profesionalna vatrogasna postrojba Osijek, Obiteljski centar Osječko - baranjske županije, Društvo naša djeca Osijek, Dječji dom „Klasje“ Osijek i Udruga izviđača „Javor“ Osijek, Povjerenstvo za razminiranje u udruzi Lions klubova Hrvatske (u suradnji s Lions klubom Beli Manastir) te Hrvatski centar za razminiranje, podružnica Osijek.
Kampanja se u Republici Hrvatskoj provodi od 2007. godine, a njezini ciljevi su upoznavanje javnosti s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju te poticanje građana na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg posjeduju.

HCR i povjerenstvo za razminiranje su zajedno s članovima Lions kluba Beli Manastir uredili štand i podijelili djeci edukativne materijale - slikovnice „Pazi, mine“, (cca 100 kom.) crteže na temu mina s upozorbama o ponašanju, fotografije minskoeksplozivnih sredstava s porukama za djecu, fotografije oznaka minske opasnosti s porukama, letke „Ciljevi i Etički kodeks Lionsa“ s umetnutim podletkom „Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata“. Video prezentacijom djeca su mogla poslušati edukativne poruke i pogledati kratke filmove s porukama o minama.

Pod motom „Mi služimo“ Lionsi su se rado priključili ovoj humanitarnoj akciji, preventivnog djelovanja šireći svijest o minama oko Osijeka te upoznavajući građane o opasnostima od njih. Štand HCR-a i Lionsa obišli su i posjetili mnogi građani Osijeka, srednjoškolci i djeca s roditeljima.

Policijski službenici davali su potrebne informacije o načinu predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, ali i opasnostima držanja opasnih ubojitih sredstava u domovima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO