Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Izaslanstvo Monaka u Hrvatskoj

19.08.2013

Dana 14. kolovoza 2013. godine voditeljice projekata međunarodne suradnje Sophie Robin i Emilie Larese-Silvestre primila je ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade RH dr. sc. Dijana Pleština te ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec. Prilikom susreta iskazana je zahvalnost na dosadašnjoj potpori Kneževine Monako razminiranju Hrvatske. Monako je do sada za razminiranje donirao preko 4,8 milijuna kuna, od čega je dio bio iskorišten za razminiranje dijela površine Kopačkog Rita. Uz to, interes Monaka je i pomoć žrtvama mina i programima za njihovu psihosocijalnu rehabilitaciju i reintegraciju u društvo.
Tijekom razgovora spomenuti su i planovi za slijedeće razdoblje te su dogovoreni detalji novog iznosa kojeg će Monako donirati za razminiranje Hrvatske, o čemu će uskoro biti potpisan i novi sporazum. Naglašen je i interes Kneževine Monako za primjenu tzv. integriranog pristupa, tj. ne samo direktne pomoći u razminiranju, već i svih aktivnosti kako bi razminiranu površinu pretvorili u gospodarski aktivno područje.
Hrvatska i Monako uspostavili su diplomatske odnose u 2007. Knez Albert boravio je u službenom posjetu Hrvatskoj u travnju 2009., a uzvratni posjet Kneževini predsjednik Josipović imao je krajem 2011. Osim na razminiranju, značajna suradnja zabilježena je i na području kulture, posebice u arheološkim iskapanjima u Istri. Monako je u sklopu kulturne suradnje donirao artefakte za muzej evolucije i nalazište pračovjeka u Krapini, kojeg su predstavnice Monaka danas i obišle.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO