Hrvatski centar za razminiranje

RSS

U Antunovcu obilježen završetak radova razminiranja

13.09.2013

Dana 12. rujna 2013. godine, u Antunovcu obilježen je završetak poslova razminiranja prema projektu “Poljoprivredne površine u sjevernom dijelu općine Antunovac”, u Osječko – baranjskoj županiji, tlocrtne površine 350.353 m2, koji su započeli 23. kolovoza 2013. te su temeljem odobrenog izvedbenog projekta trajali 18 radnih dana. Poslove je izvodilo pet hrvatskih ovlaštenih osoba s ukupnim kapacitetima od 30 pirotehničara i 2 stroja za razminiranje.

Uz domaćina, načelnika Općine Antunovac g. Ivana Anušića te dožupana Osječko – baranjske županije g. Dragana Vulina, ravnatelj HCR-a g. Dražen Jakopec predao je zahvalnicu predstavniku donatora, predsjedniku Uprave HEP-a g. Tomislavu Šeriću na do sada najvećoj pojedinačnoj donaciji domaćih pravnih osoba za poslove razminiranja.

Predsjednik Uprave HEP-a Tomislav Šerić između ostalog je naglasio da je kako je Hrvatska elektroprivreda od 1998. godine za projekte razminiranja izdvojila 73,5 milijuna kuna, što je, smatra, najviša razina društveno odgovornog poslovanja te tvrtke. Ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje Dražen Jakopec istaknuo je da je Osječko-baranjska županija među prve tri županije u Hrvatskoj prema veličini minski sumnjivog prostora (MSP) te dodao kako će se ove godine, sukladno Planu humanitarnog razminiranja, Virovitičko-podravska županija maknuti s popisa županija s minskim problemom. Osječko-baranjski dožupan Dragan Vulin rekao je kako je u toj Županiji još uvijek 106,6 četvornih kilometara MSP-a te istaknuo da je u minskim incidentima do sada stradalo 227 osoba, od kojih je 40 smrtno. Općinski načelnik Ivan Anušić izvijestio je kako je 2005. godine općina Antunovac imala oko 1500 hektara MSP-a, a danas je, nakon završetka ovoga projekta, ostalo još 118 hektara, što bi se, rekao je, moglo riješiti do kraja ove godine.
Vrijednost navedenih poslova iznosi 1.751.765,00 kn (bez PDV-om), a financijska sredstva u cijelosti su osigurana donacijom Hrvatske Elektroprivrede d.d. Zagreb.
Preostali iznos HEP-ove donacije u iznosu od 448.235,00 kn (bez PDV-a) bit će usmjeren na sufinanciranje projekta razminiranja u Vukovarsko – srijemskoj županiji, u Općinu Stari Jankovci uz naselje Orolik, čime se planiraju razminirati posljednje oranice zagađene minama u navedenoj općini.
Oba navedena projekta prioriteti su prema Nacionalnom programu protuminskog djelovanja Republike Hrvatske te predstavljaju jedan od strateških ciljeva za tekuću godinu, a to je razminiranje 6 km2 oranica.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO