Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Američki dupini pirotehničari u Dubrovniku

26.09.2013

Dupini će pomoći roniocima u pretraživanju hrvatskog podmorja i lociranju zaostalih neeksplodiranih ubojnih sredstava. Zahvaljujući svojim jedinstvenim biološkim sonarnim sposobnostima, pronađena neeksplodirana ubojna sredstva označit će GPS koordinatama, po kojima ih kasnije mornarički ronioci identificiraju. Zahvaljujući tome bit će označene lokacije minsko-eksplozivnih sredstava zaostalih iz dva svjetska rata, Domovinskog rata te operacija koje je NATO provodio potkraj 1990-ih. Taj zapisnik bit će na kraju zajedničke vježbe uručen predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, s čijim Uredom za razminiranje je ovaj dio koordiniran, na čelu s ravnateljicom Ureda prof.dr.sc. Dijanom Pleštinom.

Ovaj dolazak dupina dio je višegodišnjeg programa SAD-a u pomoći Hrvatskoj u izgradnji kapaciteta rehabilitacije prostora gdje su još uvijek prisutni neeksplodirani ostaci rata. Mornarički stručnjaci iz SAD-a sudjelovat će u treningu s našim mornaričkim stručnjacima u potrazi, lociranju i označavanju neeskplodiranih ubojnih sredstava.

Odmah po slijetanju zrakoplova C-17 Globemaster, dupinima je pružena najbolja moguća skrb hrvatskih veterinarskih timova kako bi bio obavljen rutinski pregled nakon leta, nakon čega su posebnim prijevozom prebačeni do mora.

Šest dupina koji su jutro stigli u Hrvatsku zovu se Maya, Loki, Evinrude, Randolph, Charlie i Nitro, a pripadaju vrsti Dobrih dupina (Tursiops truncates).

NOVOSTI

15. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2018.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
374,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO