Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Planinarska staza do vrha Promine više nije zagađena minama

21.10.2013

Danas je na vrhu Promine simbolički završen projekt "Površine uz vrh Promine u gradu Drnišu" na način da su točno u podne uništena pronađena minsko eksplozivna sredstva na razminiranih 20.000 kvadratnih metara, čime je očišćena planinarska staza i stara vojarna, centar veze bivše JNA. Projekt je plod suradnje Hrvatske Lutrije i Hrvatskog centara za razminiranje koji su u cilju potpore provođenja projekta „Za Hrvatsku bez mina“ izradili posebnu igru na sreću - srećku "Kvadrat sreće". Prodajom srećke osiguravaju se sredstva namijenjena humanitarnom razminiranju, radi na podizanju svijesti o aktivnostima Hrvatskog centra za razminiranje, posebno o važnosti razminiranja za kvalitetu života građana i razvoj Republike Hrvatske pa tako se današnjom akcijom utječe na svijest i promiče mogućnost svakog pojedinca da malim doprinosom ubrza ostvarenje planiranog cilja: "Hrvatske bez mina". U ovom slučaju „Promina bez mina“.

Gospodin Mario Musa direktor Sektora prodaje Hrvatske Lutrije simbolično je uručio "Kvadrat sreće" - ček na iznos od 1.566.008,25 kuna, koliko je Hrvatska Lutrija, do sada od prodaje ove srećke uplatila na račun Hrvatskog centra za razminiranje u svrhu humanog razminiranja. Iskoristio je priliku i zahvalio igračima koji su ovim iznosom omogućili razminiranje 156.000 kvadratnih metara Hrvatske. "Naime, "Više od igre" nikako nije samo fraza, jer igrajući igre Hrvatske Lutrije već 40 godina zajedno s igračima pomažemo razvoju sporta, znanosti, zdravstva, kulture, sudjelujemo u humanitarnim akcijama i drugim društveno korisnim aktivnostima!" A danas je posebno još jednom pozvao igrače na daljnje igranje i sudjelovanje u humanom razminiranju Hrvatske, da svoj doprinos daju glavnom dobitku igre Kvadrat sreće - Hrvatskoj bez mina, jer kvadrat bez mina je kvadrat sreće!

U ime HCR-a ček je primio gospodin Tomislav Ban, pomoćnik ravnatelja HCR-a koji je naglasio da su sukladno prioritetima, dobivena sredstva od Hrvatske Lutrije prikupljena od prodaje srećke Kvadrat sreće dijelom raspoređena prema ovom projektu "Površine uz vrh Promine u gradu Drnišu" i da se nada da će se sredstva i dalje usmjeravati u razminiranje ovog kraja. Naime, u ovom području još je na žalost ostalo puno posla za pirotehničare, oko 280 tisuća metara kvadratnih minsko sumnjivog prostora. No sa današnjim danom slavimo što je planinarima ponovo dostupan sam vrh Promine.

U ovom poduhvatu sudjelovali su aktivno i planinari Planinarskog društva Promina kao i Grad Drniš.
Akcija ide dalje!

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO