Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Završna konferencija prema projektu “Rehabilitacija minski zagađenog prostora na području rijeka Drava – Dunav”

04.11.2013

Dana 25. listopada 2013. godine u Mađarskoj, u mjestu Harkany, održana je svečana završna konferencija prema projektu “Rehabilitacija minski zagađenog prostora na području rijeka Drava – Dunav” koji je financiran sredstvima Europske Unije.
Sudionike konferencije je najprije pozdravio dr. János Balogh, zamjenik ravnatelja Nacionalne policije Mađarske, koji je iskoristio prigodu čestitati RH na ulasku u EU. Pohvalio je suradnju dviju strana na projektu razminiranja u pograničnom području, posebice zahvalivši na osobitoj suradnji svim uključenim sudionicima na hrvatskoj strani.
O važnosti projekta za Osječko-baranjsku županiju i njene žitelje govorio je zamjenik župana Dragan Vulin.
O ukupnom programu IPA prekogranične suradnje Mađarske i RH 2007.-2013. govorio je g. Márton Szűcs, voditelj Zajedničkog tehničkog tajništva HR-HU IPA-e. Naglasio je kako se kod razminiranja radilo o vrlo kompleksnom projektu koji se svugdje može isticati kao primjer uzorne IPA suradnje.
Završnu je riječ imao ravnatelj Policije mađarske županije Baranja, general József Dakos, koji je naglasio kako je teritorij Mađarske sada potpuno slobodan od mina.

Rezultate projekta su prezentirali voditelji projekata, s hrvatske strane g. Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja, a sa mađarske strane potpukovnik György Bózsing iz Stožera policije mađarske županije Baranya.

Ukupan doprinos EU u ovom projektu iznosi 2.999.984,36 EUR od čega 1.589.986 EUR za Republiku Hrvatsku tj. korisnika Hrvatski centar za razminiranje.
Provedba projekta trajala je 2 godine i 2 mjeseca, a dva realizirana projekta razminiranja na prostoru Republike Hrvatske ukupne su tlocrtne površine 1,56 km2, dok je na Mađarskoj strani razminirano 1,0 km2. Ukupno je s obje strane granice pronađeno i uništeno 124 komada minsko-eksplozivnih sredstava i 28 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.
Cilj projekta bio je ukloniti minsku opasnost s područja granice između Republike Hrvatske i Mađarske, omogućiti nesmetano obavljanje aktivnosti nadležnim institucijama, rehabilitirati granično područje i stvoriti sigurne uvjete za normalan život stanovništva u pograničnom području.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO