Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Donacijom višom od pola milijuna kuna dobrotvorne gala večere "Večer za sigurne korake“ 2012. razminirano više od 52.000 m² Šibensko-kninske županije

07.11.2013

Sredstvima prošlogodišnje, jedanaeste dobrotvorne gala večere Američke gospodarske komore ''Večer za sigurne korake'', razminirano je više od 52.000 m² prostora istočno od naselja Gračac, u području grada Skradina. Organizator dobrotvorne večere je Američke gospodarska komora, a najveći donator projekta Vlada SAD-a.
Povodom završetka radova, ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec u Skradinu je službeno predao potvrdu o razminiranju navedenog područja direktorici Američke gospodarske komore, Andrei Doko Jelušić, zamjenici veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, Margaret Nardi i županu Goranu Pauku.
Ukupnu donaciju višu od 520.000 kn činila su sredstva prikupljena večerom i direktnim donacijama, uvećana od strane Vlade Sjedinjenih Američkih Država kroz ITF.
Zamjenica veleposlanika SAD-a u Hrvatskoj, gđa. Margaret Nardi na izvrsnom hrvatskom jeziku kazala je: „Zadovoljstvo nam je što smo na ovom projektu surađivali s prijateljima iz Američke gospodarske komore. Naše sudjelovanje dokazuje predanost američke Vlade pitanju razminiranja u Hrvatskoj i svijetu. Američka Vlada je od 1999. g. donirala 30 milijuna američkih dolara za razminiranje Hrvatske, što je rezultiralo uklanjanjem preko 3.500 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava na gotovo 16 četvornih kilometara prostora.“.
Razminirano područje obuhvaća oranice, voćnjake i maslinike koji pripadaju mještanima, uglavnom iz naselja Gračac, Skradin i Bićine. Ukupno 1303 osobe žive u Skradinu i 4 naselja u okolici, a od toga 168 osobe žive u neposrednoj blizini razminiranog područja. Mještani se bave poljoprivredom i stočarstvom, te velika većina njih ovisi o ovim prihodima. Sva polja oko projektnog prostora su već obrađena i postoji veliki interes mještana za kultivacijom i tog područja. Prostor se nalazi u blizini ceste i oranica gdje mještani svakodnevno prolaze. Razminiranje područja omogućiti će se i sigurno kretanje stanovnika i turista tijekom sezone.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO