Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sigurnim koracima do Hrvatske bez mina

19.11.2013

Održano dvanaesto izdanje dobrotvornog projekta Američke gospodarske komore kojem je cilj razminiranje Hrvatske
Dana 15. studenog 2013. – Američka gospodarska komora (AmCham) dvanaestu godinu za redom organizirala je „Večer za sigurne korake“, dobrotvornu gala večer na kojoj se prikupljaju sredstva za razminiranje preostalih minsko sumnjivih površina u Hrvatskoj. Svake godine, poslovna, politička i diplomatska elita prikuplja sredstva za razminiranje određenog područja Hrvatske.
Novcem prikupljenim ove godine financirati će se poslovi razminiranja na području Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je još uvijek minski sumnjivo područje iznosi gotovo 30 km2 , a stradalo je čak 56 osoba, od kojih 23 smrtno.
U uvodnom dijelu večeri okupljenima su se obratili Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje, Ivan Vidaković, predsjednik AmChama te Kenneth Merten, američki Veleposlanik u Hrvatskoj, koji je napomenuo kako će Vlada SAD-a, kao i svake godine dosad, uvećati sredstva prikupljena na večeri. Ove se godine očekuje kako će Vukovarsko-srijemska županija primiti donaciju od otprilike 400.000,00 kuna.
U dvanaest godina projekta „Večer za sigurne korake“ prikupljeno je gotovo sedam milijuna kuna kojima je razminirano oko 655.000 m2 oranica, šuma, voćnjaka, maslinika i drugih obradivih površina u sedam hrvatskih županija.
„Osamnaest godina nakon završetka ratnih operacija u Hrvatskoj problem mina i dalje postoji te i dalje ugrožava ljudske života. Uzimajući u obzir tešku gospodarsku situaciju koja otežava javna izdvajanja za rješavanje ovog problema, uključivanje poslovne zajednice i njezino društveno odgovorno djelovanje jedina je mogućnost za ubrzanje čišćenja Hrvatske od mina. AmCham će i dalje nastaviti s ovim projektom te činiti sve da se podigne svijest o opasnostima i gospodarskoj šteti koju nose neočišćena minska polja“, izjavila je Andrea Doko Jelušić, izvršna direktorica AmChama.
I ovu godinu, glavni sponzori dobrotvorne večere su PBZ Card te zagrebačka podružnica odvjetničke tvrtke Wolf Theiss.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO