Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Provedena akcija „Manje oružja - manje tragedija“ u Starim Jankovcima

09.12.2013

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska u suradnji sa Ravnateljstvom policije MUP-a RH, organizirala je i provela akciju "Manje oružja manje tragedija" u Starim Jankovcima, u Domu kulture, dana 06.12.2013.g. Akcija je bila namijenjena djeci iz dječjeg vrtića „Krijesnica“ i Osnovne škole Stari Jankovci.
Ova akcija provedena je u suradnji s međunarodnom organizacijom UNDP.
Akciju su podržali i sudjelovali u njoj Hrvatski crveni križ - gradsko društvo Vinkovci, Služba za prevenciju MUP RH, tajnik stožera za zaštitu i spašavanje vukovarsko-srijemske županije, općina Stari Jankovci, Povjerenstvo za razminiranje u udruzi Lions klubova Hrvatske (u suradnji s Lions klubom Beli Manastir) te Hrvatski centar za razminiranje, podružnica Osijek.
Kampanja se u Republici Hrvatskoj provodi od 2007. godine, a njezini ciljevi su upoznavanje javnosti s opasnostima od mina, minsko-eksplozivnih sredstava i oružja koja se nalaze u njihovom okruženju te poticanje građana na dobrovoljnu predaju i vraćanje oružja kojeg posjeduju.

HCR i povjerenstvo za razminiranje su zajedno s članovima Lions kluba Beli Manastir uredili štand i podijelili djeci edukativne materijale - crteže na temu mina s upozorbama o ponašanju, fotografije minskoeksplozivnih sredstava s porukama za djecu, fotografije oznaka minske opasnosti s porukama, letke „Ciljevi i Etički kodeks Lionsa“ s umetnutim podletkom „Čuvajte se mina i eksplozivnih ostataka iz rata“. Video prezentacijom djeca su mogla poslušati edukativne poruke i pogledati kratke filmove s porukama o opasnostima od mina.

Pod motom „Mi služimo“ Lionsi su se rado priključili ovoj humanitarnoj akciji, preventivnog djelovanja šireći svijest o minama oko Starih Jankovaca te upoznavajući djecu i građane o opasnostima od njih.

Štand HCR-a i Lions posjetili su učenici osovne škole Stari Jankovci s učiteljima, djeca iz vrtića sa svojim tetama, predstavnici općine Stari Jankovci s načelnikom na čelu, predstavnici MUP-a RH županije Vukovarsko srijemske, županijski kordimator za razminiranje VS županije, predstavnik Hrvatskog crvenog križa - gradskog društva Vinkovci te mještani Starih i Novih Jankovaca.

Policijski službenici davali su potrebne informacije o načinu predaje vatrenog oružja, streljiva i minsko - eksplozivnih sredstava, ali i opasnostima držanja opasnih ubojitih sredstava u domovima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO