Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Uručena potvrda o razminiranosti šireg obalnog područja rijeke Čikole i područja Rokića u gradu Šibeniku

17.12.2013

U Šibeniku je dana 16. prosinca 2013. u Uredu župana Šibensko-kninske županije predana potvrda o razminiranosti šireg obalnog područja rijeke Čikole i područja Rokića u Gradu Šibeniku, ukupne tlocrtne površine 167.301 m2. Projekt je financiran zajedničkim sredstvima Savezne Republike Njemačke preko DEMIRA-e (900.000,00 kuna) i Jadranske banke d.d. Šibenik (100.000,00 kuna).

Povodom završetka poslova potvrdu o razminiranosti zamjeniku župana Tomislavu Vrdoljaku, Mirku Goreti članu uprave Jadranske banke i Jörgu Rauberu vojnom izaslaniku u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke službeno predao je ispred Hrvatskog centra za razminiranje dr. sc. Josip Čerina, predstojnik Podružnice Zadar te se tom prilikom zahvalio donatorima i podsjetio na još uvijek prisutnu minsku opasnost u Republici Hrvatskoj koja se odnosi na površinu od 635,5 km. Pozvao je građane na strpljenje i oprez dok se ne razminiraju sva minsko sumnjiva područja. Iznio je podatke o rezultatima razminiranja na ovom projektu koji se odnose na pronalazak: 29 komada kazetnih bombleta (tzv. zvončići), jedne ručne bombe, 8 komada protupješačkih rasprskavajućih odskočnih mina (najubojitije mine) i 6 komada protupješačkih antimagnetnih mina (nagazne mine), a sve to kao svjedočenje o opasnosti koja je postojala na razminiranim površinama.

Zamjenik župana Tomislav Vrdoljak zahvalio je na donacijama i istaknuo problem miniranosti u Šibensko-kninskoj županiji. Uputio je apel svim institucijama, privatnim i javnim poduzećima, koji su u mogućnosti, da svojim donacijama utječu na smanjenje minskog prostora u županiji te na taj način doprinesu sigurnosti ne samo lokalnog stanovništva već i svim posjetiteljima turistički orijentirane Šibensko-kninske županije.

Pukovnik Jörg Rauber vojni izaslanik u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke kazao je da mu je izuzetno važno i drago što su bili u mogućnosti podržavati razminiranje u Hrvatskoj. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju promijenio se i oblik njemačkih donacija. Razminiranje u Hrvatskoj smatramo i dalje važnim te će Njemačka i u budućnosti podržavati Hrvatsku u njezinim nastojanjima da bude slobodna od mina – naglasio je pukovnik Rauber.

Mirko Goreta, član uprave Jadranske banke d.d. zahvalio je svim sudionicima ovog projekta koji su omogućili njegovu uspješnu realizaciju. Jadranska banka, kao domicilna banka uvijek je pomagala, pomaže i pomagati će sve projekte koji su doprinosili razvoju i jačanju kvalitete i sigurnosti života u regiji, pa stoga mogu reći da ovo nije bilo jednokratno uključenje Banke u projekt razminiranja."- istaknuo je Goreta.

Ovom prigodom najavljena je donacija Jadranske banke d.d. Šibenik i u slijedećoj godini u iznosu od najmanje 100.000,00 kuna za razminiranje dijela područja Šibensko-kninske županije

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO