Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Poslovi razminiranja na području Kotar šume u Sisačko moslavačkoj županiji

13.02.2014

Hrvatski centar za razminiranje objavio je pozive na nadmetanje radi ustupanja poslova razminiranja prema projektima na području Kotar šume, ukupne tlocrtne površine 331.024 četvornih metara.

Minski sumnjivo područje Kotar šume proteže se na 16,9 km2. Samo prema minskim zapisnicima kojima raspolaže Hrvatski centar za razminiranje i prema kojima je broj mina poznat, proizlazi podatak o postojanju 790 mina na navedenom području. Do sada je na području Kotar šume pronađeno 778 komada minsko eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava od čega čak 158 komada najopasnijih PROM-ova -1. Prošlogodišnjom realizacijom poslova razminiranja ukupno je razminirano 586.860 četvornih metara Kotar šume, te je pronađeno i uništeno čak 416 protupješačkih mina, 14 protuoklopnih mina te 12 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Obzirom na navedenu okolnost kao i na crnu statistiku koja bilježi 35 minskih incidenata s 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba, u 2014. godini postavljen je strateški cilj sustavnog uklanjanja minske opasnosti iz Kotar šume, što će rezultirati uklanjanju sigurnosnog problema za lokalno stanovništvo koje ulazi u šumu zbog nabave drva za ogrjev te će se omogućiti sigurno kretanje lovaca i ostalih korisnika prostora, kao i eksploatacija šume koja se nalazi unutar G.J. Kotar – Stari Gaj.

Stoga je u tekućoj godini odlučeno brojne donacije usmjeriti na financiranje poslova razminiranja Kotar šume. Konkretno radi se o donacijama Kneževine Monako prema kojima je donator osigurao 225.000 eura tijekom trogodišnjeg razdoblja 2013. – 2015. godine. Nadalje, na navedeno područje biti će usmjerena i donacija INA d.d. u iznosu od 300.000,00 kn, donacije Hrvatske lutrije, Privredne banke Zagreb, Orbyca te donacije prikupljene radom Zaklade «Hrvatska bez mina – Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske».

Valja istaknuti kako je Hrvatski centar za razminiranje prema Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova europske unije poslao dva prijedloga projekta, od kojih je jedan na području Kotar šume tlocrtne veličine 1,2 km2, a koji će se aplicirati prema fondu financijskog mehanizma švicarskog doprinosa procesu širenja EU.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO