Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Informiranje stanovništva Grada Benkovca i Općine Novigrad o minskoj opasnosti

14.02.2014

Sukladno Planu informiranja i edukacije stanovništva o minskoj opasnosti, u suradnji s MUP RH, PU Zadarskom, koja provodi kampanju "Manje oružja - manje tragedije", djelatnici HCR-ovog Odjela za edukaciju i pomoć minskim žrtvama su 12. i 13. veljače 2014. godine stanovnike Grada Benkovca i Općine Novigrad informirali i educirali o minskoj opasnosti.
U Benkovcu je 12. veljače 2014. na Trgu domovinske zahvalnosti bilo nazočno oko 350 građana, a na Radio postaji Benkovac šire je stanovništvo informirano o aktivnostima i projektima razminiranja na području Zadarske županije i Grada Benkovca. Također su prezentirani i najvažniji pokazatelji stanja MSP-a, obilježenosti istog, kao i podaci o miskim žrtvama na tom području te su podvučena upozorenja o još uvijek postojećoj minskoj opasnosti.
Dana 13.veljače 2014. godine u Novigradu su na Trgu pod lipom građanima pružene informacije o minskoj opasnosti i zaostalom oružju. Ondje su bili i učenici OŠ Novigrad te djeca iz igraonice Pridraga, sveukupno, njih 300. Prezentirani su podaci o stanju MSP-a, obilježenosti istog, minskim žrtvama, projektima razminiranja koji su u tijeku i koji su nedavno završeni. Akcija „Manje oružja –manje tragedije“ u Novigradu je polučila rezultate obzirom da su građani predali MUP-u sedam komada zaostalih ručnih bombi. O provedenim aktivnostima stanovništvo zadarske županije obaviješteno je i putem dnevnog tiska tj. Zadarskog lista i tjednika VOX.
I ovaj put se suradnja MUP RH PU Zadarske i djelatnika HCR-a u cilju prevencije smanjenja neželjenih posljedica i tragedija od zaostalog oružja i mina pokazala uspješnom. Sljedeće aktivnost MUP RH PU Zadarske i HCR-a na području Zadarske županije po pitanju informiranja i edukaciji stanovništva o minskoj opasnosti i kampanji „Manje oružja-manje tragedije“ planira se za kraj veljače na području općina Sukošan i Pakoštane.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO