Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sredstva EU fondova za razminiranje Hrvatske

21.02.2014

U Europskom parlamentu u Bruxellesu sinoć je održan okrugli stol te je otvorena izložba s temom protuminskog djelovanja u Hrvatskoj. Tim događajima u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske, Ureda zastupnice u EP Biljane Borzan i Hrvatskog centra za razminiranje nastojalo se dužnosnike te ostale u tijelima EU upoznati s tom problematikom. Svečanosti su prisustvovali i Hannes Swoboda, predsjednik Kluba socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a Kolinda Grabar-Kitarović, šef Misije RH pri EU Mato Škrabalo, veleposlanik RH u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo, hrvatski zastupnici u EU parlamentu i drugi.
Izložba donosi prikaz stanja, uspješnih projekata i dosadašnjih suradnji. Vlada Republike Hrvatske ulaže sve napore da taj problem riješi i to ponajprije sredstvima iz državnog proračuna. Ta sredstva se unatoč svjetskoj krizi ne smanjuju, a opasni posao razminiranja obavljaju hrvatske tvrtke vlastitim kapacitetima. Potrebno je naglasiti njihovo dugogodišnje iskustvo i znanje, koje je prepoznato u svijetu, što otvara vrata našim tvrtkama na stranim tržištima. Ulaskom Hrvatske u EU, razminiranje je postalo i tema europskih institucija, kojima je potrebno približiti problem i osigurati bolju i kvalitetniju suradnju, prije svega po pitanju korištenja EU fondova koji nam stoje na raspolaganju. Ulaskom u EU, građani Hrvatske postali su građani Europske unije, a naš problem je postao problem i Europske unije. Humanitarno razminiranje i protuminsko djelovanje u Hrvatskoj treba promatrati prije svega kao preduvjet gospodarskog te društvenog razvoja naše zemlje i ovog dijela EU.
Ravnateljica Ureda za razminiranje Dijana Pleština dodala je kako je nemoguće razmišljati o regionalnom i ruralnom razvoju u Republici Hrvatskoj bez da se uzme u obzir minski sumnjiva područja koja koče daljnji ekonomski i socijalni razvoj naše zemlje. Dužnosnici Komisije koji prate ruralne projekte u Hrvatskoj, kao i predsjednik Kluba zastupnika socijalista i demokrata u EU parlamentu Hannes Swoboda te povjerenik Neven Mimica ohrabruju nas da u naše okvire uvrstimo razminiranje kao preduvjet za uspješni razvoj projekata, a time su naglasili i dodatnu važnost pozicije razminiranja u Partnerskom ugovoru.
Povjerenik Europske komisije Johannes Hahn istaknuo je mogućnost financiranja iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u skladu s programskim okvirom za razdoblje 2014. - 2020. Okvirom je predviđeno da se naglasak stavi na ona ulaganja za koja se pokaže da najviše doprinose pametnom, održivom i uključivom rastu pojedine države, za što je razminiranje svakako preduvjet. Primjera radi, samo za minirane i minski sumnjive površine koje nakon razminiranja budu vraćene poljoprivrednoj namjeni, Hrvatska ima tzv. omotnicu od 9,6 milijuna eura.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO