Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Švicarska donacija za razminiranje Osijeka

22.11.2006

U utorak, 21. studenoga u Osijeku je predstavljena humanitarna akcija kojom je u Švicarskoj prikupljeno 90.000 kuna za razminiranje dijela minski sumnjivih površina Poljoprivrednog instituta Osijek. O humanitarnoj akciji govorili su predstavnici Poljoprivrednog instituta Osijek, dr. sc. Domagoj Šimić, zamjenik ravnatelja i dr. sc. Marko Josipović, zatim predstavnici udruge “Cause Comunes Vaud” iz Švicarske, te Miljenko Turniški, predstavnik Agencije lokalne demokracije iz Osijeka. Na predstavljanju akcije je bio i Dubravko Krušarovski, predstojnik HCR Podružni ce Osijek. Ideju o pokretanju ove humanitarne akcije dali su predstavnici Agencije lokalne demokracije iz Osijeka, uz sudjelovanje predstavnika Grada Osijeka i podružnice Osijek, prije gotovo dvije godine.

Predstavnici udruge “Cause Comunes Vaud”, gđa. Irene Gardiol, gdin. Fred Gardiol, gđa. Cecil Streckeisen i gdin. Willi Streckeisen u Švicarskoj su pokrenuli akciju pod naslovom: “I can demine 1m2”. U tu svrhu tiskali su kupone – bonove, s motivom kovanice vrijednosti 5 švicarskih franaka, kako leže u travi minskog polja u Osijeku. Iste su bonove prodavali svojim prijateljima, rodbini, suradnicima s posla pa čak i na tržnici. Mnogi dobri ljudi su prepoznali i ocijenili vrijednim ovu humanitarnu akciju, te je izabrali u mnoštvu sličnih koje se nude za druge različite svrhe, te kupovinom donirali novce za razminiranje na području Osijeka.
Prije predstavljanja akcije na konferenciji za medije, gosti su obišli Poljoprivredni institut Osijek. Donatorima su pokazane minski sumnjive površine poljoprivrednog instituta. Predstojnik Podružnice Osijek Hrvatskog centra za razminiranje Dubravko Krušarovski donatori su informirani o minskom problemu u Republici Hrvatskoj, Osječko-baranjskoj županiji i na području Poljoprivrednog instituta Osijek, te o broju minskih žrtava. Na kraju obilaska, donatori, predstavnici Poljoprivrednog instituta Osijek i Agencije lokalne demokracije, dosadašnju dugogodišnju i uspješnu suradnju završili su simbolično sadnjom slavonskog hrasta lužnjaka na rubu minski sumnjivog područja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
351,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO