Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Posjet Gradu Petrinji i obilazak radilišta na području Kotar šume

07.03.2014

Ravnatelj HCR-a sa suradnicima bio je u posjetu Petrinji gdje su ih ugostili gradonačelnik Darinko Dumbović i njegova zamjenica Svjetlana Lazić. Domaćini su upoznati o započetim poslovima razminiranja na području Kotar šume ukupne tlocrtne površine 383.684 četvorna metra, ukupne vrijednosni 2,98 milijuna kuna.
Na području Kotar šume realiziranim poslovima razminiranja pronađeno je 778 komada minsko eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava od čega čak 158 komada najopasnijih mina tipa PROM-1. Prošlogodišnjom realizacijom ukupno je razminirano 586.860 četvornih metara Kotar šume te je pronađeno i uništeno čak 416 protupješačkih mina, 14 protuoklopnih mina te 12 komada različitih neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Na području Kotar šume zabilježeno je čak 35 minskih incidenata s 14 smrtno stradalih i 18 teško ozlijeđenih osoba.

Jakopec je istaknuo da je u 2014. godini HCR postavio strateški cilj sustavnog uklanjanja minske opasnosti iz Kotar šume, stoga je odlučeno brojne donacije usmjeriti na financiranje poslova razminiranja tog prostora. Za sada se radi o donacijama Kneževine Monako prema kojima je donator osigurao 225.000 eura tijekom trogodišnjeg razdoblja 2013. – 2015. godine, donaciji INA-e d.d. u iznosu od 300.000,00 kn, Hrvatske lutrije, Privredne banke Zagreb, Orbyca te donacijama prikupljenim radom Zaklade «Hrvatska bez mina –Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske».
Gradonačelnik Dumbović, zahvalio je što je miniranost područja naselja Mošćenica prepoznato kao prioritet za razminiranje, ponajviše radi okolnosti brojnih minskih incidenata te je najavio učešće Grada Petrinje u prikupljanju donacija za razminiranje tog područja.

Na poslovima razminiranja Kotar šume prema četiri različita projekta poslove će izvršavati kapaciteti tvrtki Zeleni kvardat, Rumital, Fossio i Istraživač te njihovih partnera, a isti se planiraju izvoditi dvadeset radnih dana.
Ravnatelj HCR-a obišao je projekte na kojima su započeli poslovi razminiranja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO