Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Dodijeljena odlikovanja obiteljima smrtno stradalih pirotehničara

19.03.2014

U prigodi obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv mina predsjednik Republike Ivo Josipović posmrtno je odlikovao trideset i sedam pirotehničara koji su poginuli na poslovima humanitarnog razminiranja nakon završetka ratnih djelovanja u Hrvatskoj.
Redom Petra Zrinskog i Redom Frana Krste Frankopana, kao časni znak vječnog spomena poginulima u humanitarnom razminiranju Hrvatske, posmrtno je odlikovano trideset i šest hrvatskih državljana te jedan državljanin BiH.
Izrazivši svoje duboko žaljenje i poštovanje prema žrtvi poginulih pirotehničara, predsjednik Josipović je u obraćanju članovima njihovih obitelji poručio da je to i njihova žrtva – “žrtva obitelji koje su ostale bez očeva, muževa, braće, bez hranitelja i potpore”. Neka odlikovanja budu znak vječne zahvalnosti Republike Hrvatske na hrabrosti i požrtvovnosti poginulim pirotehničarima koji su u razminiranje Hrvatske utkali najviše što su mogli – svoje živote, istaknuo je.
“Ovom prilikom izražavam i svoje žaljenje zbog svih nevinih žrtava koje su stradale od mina diljem Hrvatske. Na žalost, više od dvadeset godina nakon početka Domovinskog rata mnogi građani Hrvatske još uvijek žive u svakodnevnoj opasnosti, okruženi minskim poljima koja im onemogućuju slobodno kretanje i obrađivanje vlastite zemlje, a djeci normalno igranje i odrastanje”, rekao je. Svjestan težine problema i ozbiljnosti situacije, zahvaljujem svim hrabrim ljudima koji su profesionalno posvećeni humanitarnom razminiranju, u nadi da će se u budućnosti pronaći financijska sredstva kako bi njihov opasan posao bio adekvatno plaćen i kako bi dobili što bolju zaštitu, poručio je predsjednik Josipović.
Predsjednik Josipović je obećao da će nastaviti ohrabrivati, pomagati i podržavati svaku djelatnost u interesu humanitarnog razminiranja i povećanja sigurnosti od mina.
Odlikovanja su članovima obitelji poginulih pirotehničara uručena u povodu međunarodnog mjeseca borbe protiv mina koji se obilježava u travnju (4. travnja je Međunarodni dan borbe protiv mina), a na inicijativu Ureda za razminiranje Vlade, Strukovne udruge djelatnika protueksplozijske zaštite MUP-a, Sindikata humanitarnog razminiranja te Društva inženjera u humanitarnom razminiranju.
U ime odlikovanih zahvalila je Dijana Pleština, ravnateljica Vladinog ureda za razminiranje, kazavši kako je žrtva poginulih pirotehničara “utkana u budućnost naše zemlje”.

Autor: Ured za razminiranje, HINA

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO