Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Edukacije stanovništva u Josipdolu, Sunji i Vukovaru

19.03.2014

Dana 12. ožujka 2014. godine u prostorijama Doma Oštarije u Općini Jospidol održano je informiranje i edukacija stanovništva i ciljanih skupina (udruge, vatrogasci, lovci i pripadnici Romske zajednice) o minskoj opasnosti i opasnosti eksplozivnih ostataka rata. Edukacija je realizirana sukladno godišnjem planu HCR-a, a na poziv načelnika Općine Josipdol Zlatka Mihaljevića, u cilju što bolje i kvalitetnije prevencije po pitanju opasnosti od eksplozivnih ostataka rata (EOR) lokalnog stanovništva na području bivšeg vojnog skladišta JNA u Oštarijama i cjelokupnog područja Općine Josipdol.
Tijekom informiranja sudionici edukacije su upoznati i s realizacijom projekata razminiranja na području Vajin Vrh u Općini Josipdol i načinom korištenja web stranica i misportala HCR-a.

Također je prevedena edukacija članova HLS-a Vukovarsko-srijemske županije u suradnji s Hrvatskim lovačkim savezom, Zakladom "Hrvatska bez mina", MUP RH PU Vukovarsko-srijemske u Lovačkom Spomen domu "Zrinski" u Vukovaru 14. ožujka 2014. godine. O stanju MSP-a u RH, minskoj opasnosti, rizičnom i pravilnom ponašanju i zaostalom oružju kao i minsko eksplozivnim sredstvima nazočne su informirali Josip Colarić, Dražen Šimunović i Mladen Crnković. Članovi HLS, VS županije su upoznati i s podacima o žrtvama mina i EOR-a, obilježenosti istog te projektima razminiranja koji će se realizirati u narednom razdoblju na području VS županije i njihovih lovišta.

U petak, 14. ožujka 2014. godine na tržnici u Sunji je, temeljem godišnjeg plana o informiranju i edukaciji stanovništva o minskoj opasnosti u okviru akcije „Manje oružja, manje tragedija“ koju su proveli djelatnici Policijske postaje Sunja, održano informiranje i edukacija lokalnog stanovništva. Građani su upoznali s minskom situacijom na području Općine Sunja i projektima razminiranja koji se trenutno provode. Nazočnima je prezentirana minska situacija te minsko-eksplozivna sredstva kao i neeksplodirana ubojna sredstva koja predstavljaju neposrednu opasnost, a građani su upozoreni na oprez i potrebu da njihov pronalazak prijave.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO