Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Informiranje i edukacija stanovništva u Pakracu i Sisku

31.03.2014

Djelatnici HCR-a Marta Kovačić, Claudia Lovrić i Dražen Šimunović u suradnji s MUP RH kroz kampanju "Manje oružja - manje tragedije " obavili su informiranje stanovništva i učenika u Pakracu i u Sisku u naselju Caprag na mjesnoj tržnici. Posjetitelji štandova upoznati su sa stanjem MSP-a u Republici Hrvatskoj i njihovim županijama, a posebna pozornost edukatora je bila usmjerena ka rizičnom i pravilnom ponašanju u blizini MSP-a te poticanju vraćanja zaostalog oružja.

U gradu Pakracu u sklopu manifestacija povodom Dan grada, posjetitelji, a posebice učenici lokalnih škola, informirani su o minskoj situaciji, problemima zaostalog oružja, mina i eksplozivnih ostataka rata.. Odaziv stanovništva je bio veliki, a sve aktivnosti su popraćene lokalnim medijima i na web portalima. U naselju Caprag u Sisku stanovništvo je upoznato sa stanjem MSP-a u Sisačko-moslavačkoj županiji s naglaskom na aktualne projekte razminiranja na području Kotar šume te drugih projekata planiranih Planom humanitarnog razminiranja za tekuću godinu.
U obje akcije, kao i obično, prezentirane su informacije koje se odnose na veličinu, granice te obilježenost MSP-a, broj mina i minskih žrtava, te informacije o područjima na kojima se obavljaju ili se planiraju izvoditi poslovi razminiranja.
Obzirom da započinju poljoprivredni radovi stanovnici su upozoreni da ne pale vatru na području koja su u blizini MSP-a jer takve aktivnosti mogu imati tragične posljedice.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO