Hrvatski centar za razminiranje

RSS

4. travnja – Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju - najava obilježavanja-

02.04.2014

Opća skupština UN-a na svom 60. zasjedanju, u prosincu 2005. godine, donijela je Rezoluciju o pomoći u protuminskom djelovanju kojom se 4. travnja proglašava Međunarodnim danom svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju.
Protuminsko djelovanje uključuje sve one aktivnosti kojima se smanjuju posljedice utjecaja mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava (NUS), kako bi se osigurao siguran životni prostor u kojem obnova ratom zahvaćenih područja omogućuje gospodarski razvoj i povratak u normalan život. U prosincu 1997. godine Republika Hrvatska potpisala je Konvenciju o zabrani uporabe, proizvodnje, uvoza, izvoza i skladištenja protupješačkih mina (Ottawska konvencija), koju je Hrvatski sabor ratificirao 24. travnja 1998. godine.

Povodnom Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina Hrvatski centar za razminiranje (HCR) i ''Hrvatska bez mina'' – Zaklada za humanitarno razminiranje Hrvatske, uz suradnju Grada Petrinje organizirat će dva sportska susreta dana 3. travnja 2014. godine. Tako će se u Petrinji na rukometnom igralištu s početkom u 16,30 sati održati odbojkaška utakmica između Kluba sjedeće odbojke Sisak i Invalidskog odbojkaškog kluba Zagreb. U 17,30 sati, u malonogometnoj utakmici snage će odmjeriti odabrana vrsta Hrvatskog nogometnog saveza predvođena izbornikom Zorislavom Srebrićem i Malonogometni klub «Petrinjčica» čiji će izbornik biti Marijan Vlak.
Po završetku sportskih susreta predsjednik HNS-a Davor Šuker predat će donatorski ček upraviteljici Zaklade Đurđi Adlešič. Spomenutom donacijom financirat će se poslovi razminiranja Kotar šume u petrinjskom naselju Mošćenica gdje se nastavlja sustavno uklanjanje minske opasnosti.

Središnje obilježavanje Međunarodnog dana svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protuminskom djelovanju održat će se u Zagrebu, 4. travnja 2014. na Cvjetnom trgu od 10,00- 14,00 sati u organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH i HCR-a. Program će započeti izložbom minsko eksplozivnih sredstava i karata minski sumnjivih područja, prikazom rada i razgovorima s pirotehničarima te izlaganjem stroja za razminiranje MV-4 s hidrauličkom rukom tvrtke DOK-ING d.o.o. Oko 11,00 sati na Cvjetnom trgu će biti odigrana četrdesetminutna zabavno-edukativna predstava sa songovima „Bembo i prijatelji protiv mina“ u kojoj sudjeluju poznati glumac Kristijan Ugrina, pjevačica Ivanka Mazurkijević, pantomimičar Slaven Juriša i plesačica Ivana Pavlović. Održat će se također i promocija DVD-a s revidiranim izdanjem slikovnice u elektronskom obliku kojom se na djeci primjeren način govori o opasnosti od mina u Republici Hrvatskoj, a ujedno ukazuje na ugroženi životinjski svijet što je nastavak projekta «Znam, ne bojim se» realiziran od strane Udruge Artless Bembo, uz potporu HCR-a i brojnih donatora.
Okupljanje predstavnika protuminske zajednice u Hrvatskoj, članova Vlade, predstavnika Sabora i ministarstava te diplomatskog zbora akreditiranog u Republici Hrvatskoj, uz kratka obraćanja ravnateljice Ureda za razminiranje i ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje očekuju se za 12,30 sati.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO