Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sudjelovanje HCR-a na 12. Festivalu znanosti s temom "Valovi"

11.04.2014

12. Festival znanosti s temom „Valovi“ održava se od 7. do 12. travnja u 15 hrvatskih gradova (Dubrovnik, Krapina, Lošinj, Osijek, Požega, Pula, Rab, Rijeka, Sisak, Slavonski Brod, Split, Trilj, Varaždin, Zadar i Zagreb).
Ovogodišnji Festival znanosti organizirali su, među ostalima, British Council, Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Splitu, Tehnički muzej u Zagreb. Ove godine prvi puta na Festivalu sudjeluje Metalurški fakultet iz Siska, na čiji su poziv djelatnici Hrvatski centar za razminiranje prezentirali „minske» valove tj. korištenje metal detektora u otkrivanju mina, kao i generalne podatke o protuminskom sustavu i djelovanju u Republici Hrvatskoj.
U srijedu, 9. travnja u Tehničkom muzeju u Zagrebu djelatnici HCR-a Marta Kovačić i Davor Laura prezentirali su rad metal detektora te minski problem u RH. Posjetitelji Tehničkog muzeja bili su većinom učenici osnovnih i srednjih škola.
U četvrtak 10. travnja 2014. godine na Metalurškom fakultetu u Sisku, od 11 do 15 sati, djelatnici HCR-a su ispred zgrade Fakulteta postavili simulaciju segmenta minskog polja, koje je sadržavalo sve elemente, te je na školskim protupješačkim i protuoklopnim minama prikazan rad pirotehničara i opreme koja se koristi pri razminiranju.
U zgradi fakulteta , gdje su bili izloženi eksponati i popratni sadržaji, ravnatelj HCR-a, Dražen Jakopec upoznao je studente, djelatnike fakulteta i ostale posjetitelje sa ciljem i ulogom HCR-a u protuminskom djelovanju te ukratko prezentirao minsku situaciju u Republici Hrvatskoj i Sisačko moslavačkoj županiji. Posebno je naznačio ulogu znanosti i "minskih" valova (korištenja metal detektora) u procesima otkrivanja minsko eksplozivnih naprava te istaknuo da je HCR u dosadašnjim djelovanju uključen u niz znanstvenih projekata i manifestacija te se stoga i ovom prigodom rado odazvao pozivu Metalurškog fakulteta.
Prodekanica za znanost Zdenka Zovko Brodarac, docentica Metalurškog fakulteta u Sisku, zahvalila je HCR-u na sudjelovanju na 12. Festivala znanosti te učinkovitoj i zanimljivoj prezentaciji "Minskih" valova.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO