Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Stazić otvorio 11. međunarodni simpozij MINE ACTION 2014.

23.04.2014

Simpozij se ove godine održava pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.
U Petrčanima kraj Zadra jutros je otvoren jedanaesti međunarodni simpozij "Mine Action 2014". U organizaciji Ureda za razminiranje Vlade RH, Hrvatskog centra za razminiranje i Centra za testiranje, razvoj i obuku, a pod visokim pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske, i ove godine nastavlja se tradicija okupljanja domaćih i inozemnih stručnjaka s područja razminiranja i protuminskog djelovanja.

Ove godine u Zadru okupilo se 186 sudionika iz 32 zemlje svijeta s 5 kontinenata. Kroz prezentacije domaćih i inozemnih znanstvenih i stručnih radova iz područja protuminskog djelovanja te kroz panel-rasprave predstavit će se najnovija znanstvena i praktična dostignuća, a ukazat će se i na probleme te ponuditi rješenja. I ove godine sudionici će dobiti uvid u najnovije tehnologije, opremu i dostupne metode.

Na početku rada okupljenima se obratio osobni izaslanik predsjednika Vlade RH, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, koji je podsjetio da se minski sumnjiv prostor u Hrvatskoj još uvijek prostire se na 12 hrvatskih županija, što nedvosmisleno ukazuje na opasnost kojoj je svakodnevno izloženo između 600 i 700 tisuća stanovnika naše zemlje.

„Hrvatska Vlada podupire nastojanja hrvatskoga protuminskog sustava na čelu s Uredom za razminiranje, kao vladinog tijela zaduženog za provedbu reforme hrvatskog protuminskog sustava, u nastojanjima da kao jedina članica EU s minskim problemom što bolje iskoristimo sredstva iz Strukturnih fondova. Pritom je važno naglasiti kako ovdje nije riječ o razminiranju koje je samo sebi svrha, već o razminiranju kao preduvjetu održivog razvoja“ – istaknuo je Evelin Tonković, izaslanik hrvatskog premijera.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić, kao osobni izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, izrazio je punu potporu nastojanjima da se i ovakvim skupom Hrvatska pozicionira kao jedna od predvodnica u borbi protiv mina na međunarodnoj sceni, čime će i naše tvrtke te proizvođači opreme imati svoje osigurano mjesto po završetku razminiranja Hrvatske početkom 2019. godine.

U sutrašnjem dijelu Simpozija održat će se pokazna vježba na području nekadašnje vojne baze Šepurine, gdje će biti prezentiran rad strojeva za razminiranje hrvatskih te inozemnih proizvođača, kao i bespilotne letjelice prilagođene potrebama razminiranja. Prvi put na pokaznoj vježbi saznat će se i kakve novosti donosi suvremeni razvoj u području robotike.

Simpozij se održava u hotelu Iadera Falkensteiner u Petrčanima, pokraj Zadra, a uz pokroviteljstvo hrvatskih tvrtki i domaćih brandova poput vode KALA, Vindije, Siemensa, Agrokora, Brukete i Žinića te ostalih.

Izvor: Ured za razminiranje

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO