Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Premijera edukativnih filmova o opasnostima od mina

04.12.2006

U petak, 1. prosinca 2006. u kinu Europa u Zagrebu premijerno su predstavljeni igrano-dokumentarni filmovi „Bembo i prijatelji protiv mina“ i „Bembo na opasnom izletu“ kao završetak jednogodišnjeg edukativnog Projekta Udruge Bembo koji se sastojao od 34 predstave u osnovnim školama, snimanja ovih prikazanih filmova I dotiskanja edukativnih slikovnica “Ugroženi svijet” I “Opasnost na Mrkvinom vrhu” koje su dijeljene nakon svake predstave.
Prisutnu djecu iz osnovnih škola u kojima su se filmovi snimali (OŠ Dragutin Tadijanović iz Petrinje I Mošćenice, te OŠ Turanj I OŠ Skakavac) pozdravio je autor Projekta Željko Zorica, kao I veleposlanica Australije, NJ. E. Tracy Reid, I g. Goran Gačnik, direktor Međunarodnog fonda za razminiranje I pomoć minskim žrtvama (ITF) kao donatori budući da je filmove financirao američki State Department putem ITF-a, a tisak slikovnice financiralo je australsko veleposlanstvo I tvrtka za razminiranje “Mustela”. Oba filma ostvarena su u suradnji s Hrvatskim centrom za razminiranje I organizacijom za protuminsko djelovanje u RH Norwegian People’s Aid.


Prisutni osnovnoškolci sa zanimanjem su pratili filmove u kojima su I sami sudjelovali te ispravno odgovorili na pitanja koja su im nakon projekcije filmova postavili Žutokljunac, Bembo, Zuz, Ivaneska Štrebsa I Kikijus Astronomikus. Kao nagradu za znanje I uloženi trud u snimanje ovih filmova 450 djece dobilo je DVD I slikovnicu iz ruku svojih ljubimaca Bembe I Žutokljunca. Na projekciji filmova bili su prisutni I predstavnici HCR-a: Miljenko Vahtarić, pomoćnik ravnatelja, I Ljiljana Čalić-Žmirić, savjetnica za edukaciju o opasnostima od mina I pomoć žrtvama mina. Slijedećeg dana, 3. prosinca 2006., filmove je vidjelo još 200-injak zagrebačkih mališana koji su na poklon dobili slikovnicu “Opasnost na Mrkvinom vrhu”.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO