Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Grad Zagreb donirao za razminiranje naselja Podum

08.05.2014

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić i Ličko senjski župan Milan Kolić u Ličkom Lešću, nedaleko od Otočca, potpisali su Ugovor o donaciji sredstava za razminiranje minski sumnjivih područja Ličko-senjske županije.
Donirana sredstva biti će utrošena za razminiranje područja naselja Podum, kraj Otočca, tlocrtne površine 80. 665 četvornih metara. Grad Zagreb donirao je100.000 kuna, no početkom srpnja planiraju donirati dodatnih 250.000 kuna kako bi ova površina do ljeta bila razminirana.
Ovaj događaj ljudi će prepoznati kao čin solidarnosti i humanosti, istaknu je župan Ličko senjski Milan Kolić, te dodao da je Ličko senjska županija najzagađenija s minama, što predstavlja veliki sigurnosni ali i gospodarski problem jer su pod minama velike poljoprivredne i šumske površine.
Drago nam je da i danas možemo svjedočiti jednoj solidarnosti, jer tko spasi jedan život spasio je čovječanstvo, a sve ovo što radimo i što smo radili u sličnim akcijama, Grad Zagreb je radio srcem i dušom – izjavio je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.
Nakon potpisivanja Ugovora gradonačelnik Milan Bandić, njegova zamjenica Vesna Kusin, upraviteljica Zaklade „ Hrvatska bez mina“ Đurđa Adlešić, pomoćnik pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje Miro Laco, voditelj Odjela za branitelje Miodrag Demo, Duško Ljuština , župan Ličko senjski Milan Kolić, dožupanica Ivana Tomaš, saborski zastupnik Milan Jurković te izaslanik predsjednika Županijske skupštine Ličko senjske Branislav Šutić obišli su područje – prijedlog projekta razminiranja.
Ispred Hrvatskog centra za razminiranje obratio se Josip Čerina predstojnik Podružnice Jug, sa sjedištem u Zadru, koji je nazočne informirao da minski sumnjiva površina na prostoru Republike Hrvatske iznosi 606 četvornih kilometara, od čega na Ličko senjsku županiju otpada 148 četvornih kilometara, od čega su 71% šumska područja, a ostatak prostora kategorizirano je kao poljoprivredne površine. Predstojnik Čerina zahvalio je u ime HCR-a na donaciji.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO