Hrvatski centar za razminiranje

RSS

PROMOCIJA ZAVRŠETKA PROJEKTA ZNAM, NE BOJIM SE objava digitalnog izdanja slikovnice Ugroženi svijet Željka Zorice

16.05.2014

Dana 14. svibnja 2014. u 10 sati u Zagrebu je u organizaciji Udruge Artless Bembo održana promocija završetka projekta «Znam, ne bojim se» te objava digitalnog izdanja slikovnice Ugroženi svijet, autora Željka Zorice.

Cilj projekta Znam, ne bojim se je poučavanje djece o opasnostima od mina, zaštiti okoliša i samozaštiti, osobito osnovnoškolske starosti od 7 do 14 godina.

Svjestan zabrinjavajućih činjenica o minskoj opasnosti u Republici Hrvatskoj, osnivač Udruge Bembo, multimedijalni umjetnik Željko Zorica (9. 9.1957. – 5.9. 2013.) osmislio je slikovnice Ugroženi svijet čije je prvo tiskano izdanje izdano 2001. uz potporu Međunarodnog odbora Crvenog križa (MOCK), Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Ministarstva za zaštitu okoliša i prostorno planiranje RH, Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Radija 101 koji je bio medijski pokrovitelj.

Radi se o izuzetno vrijednoj slikovnici kojom se na djeci primjeren način govori o opasnosti od mina u RH, a ujedno ukazuje na ugroženi životinjski svijet, jer osim upozorenja i naputaka kako se ponašati u minski opasnim područjima, sadrži crteže raznolikih prirodnih staništa u kojima obitavaju (i ugrožene) životinje u našoj zemlji, te ujedno i rječnik s imenima životinja na pet jezika (osim hrvatskog, latinski, engleski, njemački i talijanski).

U elektronskom izdanju slikovnice, u obliku DVDa, nalazi se i šest kratkih edukativnih filmova Bembo i prijatelji protiv mina kojima se na djeci primjeren i zabavan način ukazuje na sigurno ponašanje u slučajevima minske opasnosti.
Projekt prikupljanja sredstava za tisak elektronskog izdanja slikovnice, u obliku DVDa je započeo u travnju 2013. godine u suradnji Udruge Artless Bembo i tvrtke Terra Viridis iz Zagreba, uz potporu Hrvatskog centra za razminiranje.
Na obilježavanju završetka projekta istaknuta je zahvala svim donatorima čiji se popis nalazi na web stranici http://ugrozeni-svijet.bembo.hr/projekt_podrzali.html#projekt.

Distribucija DVDa po školama i knjižnicama diljem Hrvatske je započela, kao i dostava zahvalnica s primjerkom DVDa svim donatorima uključenima u projekt.

U sklopu promocije digitalnog izdanja slikovnice prikazana je obnovljena predstava Bembo i prijatelji protiv mina u kojoj sudjeluju poznati glumac Kristijan Ugrina, pjevačica Ivanka Mazurkijević, pantomimičar Slaven Juriša i plesačica Ivana Pavlović. Predstava je osmišljena kao edukacijsko-zabavni kolaž glazbenih, pantomimskih, plesnih i glumačkih točaka kroz koje se djeca educiraju o sigurnom ponašanju u blizini minske opasnosti. Na predstavi su bili učenici 3.a razreda OŠ Izidora Kršnjavoga iz Zagreba, u pratnji učiteljice Borislave Šurdonja, djeca iz Dječjeg vrtića Tatjane Marinić, a isti je dan odigrana i u OŠ Ksavera Šandora Gjalskog u Mlinarskoj ulici u Zagrebu.

Iz Udruge ističu kako vjeruju da će škole i knjižnice uz pomoć besplatnog DVDa, u sklopu satova razrednih zajednica i na druge načine uspješno educirati djecu osnovnoškolskog uzrasta o sigurnom ponašanju u minski opasnim područjima.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO