Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Stanje minski sumnjivog područja na poplavljenom području

21.05.2014

Na području Općine Gunja nalazi ukupno 162.017 četvornih metara minski sumnjivog prostora, a radi se o području između rijeke Save i nasipa istočno od željezničkog mosta Gunja – Brčko. Za navedeni prostor ne postoji niti jedan izvorni zapisnik o miniranju, već se radi o procjeni da su na šumskim putevima i prosjecima postavljene manje količine protuoklopnih i protupješačkih mina. Minski sumnjive površine općine Gunja obilježene su s 29 tabli minske opasnosti koje su vezane žicom za stabla.

Na prostoru Općine Vrbanja minski sumnjiv prostor čini površina od 661.514 četvornih metara. Navedeno područje od noćas je poplavljeno, jer voda nadire iz poplavljenog područja Republike Srbije, iz smjera naselja Jamene. Na području općine Vrbanja u minski sumnjivom području nalazi se šuma Debrinja, tj. minski sumnjiv prostor na šumskim površinama i prosjecima, što potkrepljuju četiri izvorna minska zapisnika sa 683 protupješačke mine PMA-1, PMA-2 i PMA-3 te 48 protuoklopnih mina TMA-3. Postoji mogućnost da voda odnese mine na područja koja su već razminirana prijašnjim projektima HCR-a, jer se radi o području nižem od onoga na kojem se trenutno nalaze mine. Točno područje nije moguće predvidjeti, s obzirom na nepredvidivost dotjecanja poplavnih voda. Područje općine Vrbanja obilježeno je s 30 oznaka minske opasnosti (18 velikih i 12 malih tabli). Male table su vezane žicom za stabla, a velike su zabodene u zemlju.

Stručnjaci Hrvatskog centra za razminiranje stupili su u kontakt i stavili se na raspolaganje nadležnim službama koje rukovode akcijama spašavanja ugroženog stanovništva. Također s predstavnicima Centra za razminiranje Bosne i Hercegovine i Republike Srbije osnovano je zajedničko povjerenstvo stručnjaka koji će pratiti stanje na terenu i surađivati na otklanjanju posljedica koje su ove poplave uzrokovale na MSP-u. Predstavnici centara su u stalnom kontaktu, a prvi sastanak održat će se u petak, 23. svibnja 2014.g. na poplavom ugroženom području u Republici Hrvatskoj.

Najnovije je poplavljeno minski sumnjivo područje u Vukovarsko-srijemskoj županiji, u predjelu šume Somovac u Općini Nijemci, cca 4,5 km2 jugoistočno od sela Lipovac, neposredno uz granicu sa Srbijom. Površina MSP-a je 1 421 426 m2, u dužini od cca 4,5km, širine od 250-750 m. Na tom području su evidentirana tri minska polja s 50 mina PROM i 78 PMA3, a područje je označeno s 28 oznaka minske opasnosti.

Terenske ekipe Hrvatskog centra za razminiranje, u koordinaciji s Državnom upravom za zaštitu i spašavanje obišle su gore navedena područja.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO