Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Sastali se stručni timovi centara za razminiranje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije

23.05.2014

Na području Spačve danas je održan prvi sastanak Regionalnog stručnog tima centara za razminiranje iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije. Sastanak je održan na inicijativu Hrvatskog centra za razminiranje (HCR) kako bi se razmijenile sve informacije s kojima se raspolaže, a koje bilo kojoj od strana mogu pomoći u otklanjanju posljedica poplave.
Osim članova Stručnog tima iz Hrvatske koju predstavljaju ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec i predstojnik Podružnice HCR-a Istok Dubravko Krušarovski, u daljnjem radu će sudjelovati direktor Centra za razminiranje Republike Srbije Branislav Jovanović i njegov zamjenik Dragan Jovanović te pomoćnici direktora Centra za uklanjanje mina u BiH Ahdin Orahovac i Milan Rezo.
Na sastanku su sudjelovali i ravnateljica Ureda za razminiranje Vlade Republike Hrvatske dr. sc. Dijana Pleština, šef Regionalnog ureda Brčko Centra za uklanjanje mina u BiH Esad Aletić i Goran Radović, inspektor kontrole kvalitete u RU Brčko, Hrvoje Debač iz Ureda za razminiranje, Ante Brkljačić i Neven Karas iz HCR-a te Zlatko Cegledi, upravitelj Uprave šuma Vinkovci sa suradnicima.
„Problem koji imamo je zajednički i tako ga treba rješavati. Glavna poruka je da naše tri države zajedno rade na rješavanju tog problema, koji nadilazi granice, administrativne prepreke i snage jedne zemlje. Radit ćemo zajednički na njegovom uklanjanju“ izjavila je Dijana Pleština nakon sastanka.
Tijekom sastanka svi su se složili da je ova elementarna nepogoda daleko najviše pogodila Bosnu i Hercegovinu i da se još ne mogu niti predvidjeti razmjeri štete i budućih problema koje će imati Centru za uklanjanje mina u BiH.
Na kraju sastanka doneseni su zaključci:
- Dok traje ova razina opasnosti od poplava, centri za razminiranje će jednom dnevno preko članova Stručnog tima razmjenjivati nove informacije i podatke o stanju minski sumnjivih površina na poplavljenom području, a najmanje jednom tjedno po smirenju situacije
- Svi centri će dodatnu pozornost posvetiti edukaciji stanovništva, svih sudionika sanacije poplavljenih područja, ali i medija koji bi trebali pomoći u edukaciji i upozoravanju stanovništva na dodatnu opasnost nakon povlačenja vode s minski sumnjivih područja, s obzirom na veliku opasnost od mina i drugih eksplozivnih ostataka rata koja i sada postoji, a nakon povlačenja vode bit će i veća
- Nakon povlačenja voda jedna od najvažnijih zadaća bit će analiziranje nove situacije i žurno obilježavanje područja novim oznakama opasnosti te će centri pokrenuti izradu novog standardnog operativnog postupka (SOP-a) za postupanje u takvim situacijama
- Trenutna situacija ponovno je pokazala koju opasnost i prepreku normalnom životu i djelovanju stanovništva i gospodarstva predstavljaju zaostale mine te će centri, svaki u skladu sa svojim mogućnostima, ukazati na nedostatak sredstava za razminiranje
- Sljedeći sastanak Stručnog tima održat će se idući tjedan u Bosni i Hercegovini, a o točnom mjestu i vremenu članovi Stručnog tima iz Bosne i Hercegovine obavijestiti će ostale članove tima.
U Županji su u poslijepodnevnim satima u Državnom stožeru za zaštitu i spašavanje Dijana Pleština i Dražen Jakopec te predstavnici centara za razminiranje iz BiH i Srbije o stanju na terenu održali radni sastanak s potpredsjednikom Vlade RH i ministrom unutarnjih poslova Rankom Ostojićem te predstavnicima Stožera.
Podsjetimo, tijekom nedavnih katastrofalnih događanja na području Republike Hrvatske, poplavama je zahvaćeno i preko 2,2 kilometara četvornih minski sumnjivih površina na području Gunje, Vrbanje i Nijemaca. S pirotehničarima i tvrtkama za razminiranje usuglašeno je da će se posao razminiranja u općini Gunja obaviti bez naknade, iz solidarnosti i kao pomoć stradalom stanovništvu.
Procjenjuje se da je u Bosni i Hercegovini od ukupno 1.218 četvornih kilometara minski sumnjivih područja trenutno oko 900 km² zahvaćeno poplavama. Najveći problem očekuje se u Posavini.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
365,00 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO