Hrvatski centar za razminiranje

RSS

Predstavljena knjiga "Crveni fićo" Žarka Plevnika

26.05.2014

Prodajom knjige autor želi pomoći u razminiranju deset tisuća kvadratnih metara minskih sumnjivog područja u Hrvatskoj.
Osim ravnateljice Ureda za razminiranje Dijane Pleštine i samog autora, bivšega ratnog reportera HRT-a, o knjizi, njezinu nastanku i značaju na predstavljanju u Novinarskom domu govorili su prof. dr. sc. Zdravko Tomac, professor emeritus Stanislav Marijanović i Marijan Goršić, predstavnik izdavača. Izdavanjem knjige u kojoj su sažete TV reportaže Žarka Plevnika objavljene tijekom 1991. i 1992., a temeljem kojih je proglašen “Novinarom godine 1991./1992.”, autor obilježava 50-tu obljetnicu objave svog prvog TV priloga na tadašnjoj Televiziji Zagreb (TV Dnevnik 24. svibnja 1964.) i 70-tu obljetnicu života (27. rujan 1944.).
Knjiga je tiskana u 5 tisuća primjeraka i prodavat će se po cijeni razminiranja 2 kvadratna metra u RH (25 kuna). Prodajom knjige autor želi pomoći u razminiranju 10 tisuća kvadratnih metara minskih sumnjivog područja u Hrvatskoj te stoga i moto izdavanja knjige glasi „Knjigom protiv mina“. Kako je sav prihod namijenjen razminiranju, autor i svi ostali koji su sudjelovali u pripremi knjige nisu primili za svoj rad nikakvu novčanu ili neku drugu naknadu, već su je se odrekli u korist ove plemenite humanitarne akcije.
Ravnateljica Pleština prilikom predstavljanja knjige prisjetila se ratnih godina odavši priznanje Žarku Plevniku za njegov požrtvovan rad u teškim vremenima, tijekom kojih nikada nije zaboravio novinarske postulate kojih se svaki objektivni izvjestitelj treba pridržavati, koliko god teška bila iskušenja s kojima se susreće. Dodala je i kako je izuzetno sretna što će prihod od prodaje knjige „Crveni fićo“ biti iskorišten za razminiranje Hrvatske i izrazila nadu da će ova akcija potaknuti slične.
Na simboličan način, prigodom predstavljanja knjige autor je i službeno predao prve primjerke knjige ravnatelju Hrvatskog centra za razminiranje Draženu Jakopecu sa svrhom daljnje distribucije.

NOVOSTI

16. Međunarodno simpozij Protuminsko djelovanje 2019.

MINSKA SITUACIJA

Minski sumnjiva područja u RH:
355,60 km2

Ured za razminiranje Vlade RH
CTRO